Jak wiecie bardzo lubię zapiekanki makaronowe. Wystarczy
do nich kilka składników by wyczarować coś pysznego i za każdym razem innego.
Dzisiaj postanowiłam urozmaicić ją pulpecikami, natomiast do samej zapiekanki
dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu.
400g makaronu tagliatelle Malma
600ml passaty (przecieru) pomidorowego
200g pieczarek
½ dużej papryki żółtej
½ dużej papryki czerwonej
350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub
mrożonej)
1 cebula
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju lub oliwy
1 kulka mozzarelli
Pulpeciki:
500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
1 ząbek czosnku
1 jajko
Garść bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju lub oliwy
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów.
- Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor.
- Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego,
Anulla
ulubione danie mojego męża
OdpowiedzUsuńpulpeciki bardzo lubimy, mam nawet dzisiaj na obiad, ale nie przygotowywałam ich jeszcze w formie zapiekanki, a wygląda wyjątkowo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńHmm, smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony, a Twój wygląda wyjątkowo apetycznie, na pewno wypróbuję przepis w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie pełne warzyw! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńMam w domu amatora makaronów wszelakich, więc przepis na pewno się przyda:)
OdpowiedzUsuńCudowne danie :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Bardzo lubię takie dania i wszystkie makarony jakie można spotkać :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie! Bardzo lubię tagliatelle. Fajny pomysł na wspaniały, sycący obiadek. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńTakie obiady lubię. Dożo warzyw. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Do tego treściwie, za sprawą pulpecików :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, pyszne i sycące.
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam zapiekanki makaronowe, a ta wygląda mega smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam od samego patrzenia na to danie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki zapiekany makaron, cos pysznego:)
OdpowiedzUsuńDla nas by to było zbyt ciężkie danie ale musi być mega dobre :D
OdpowiedzUsuńzapiekanki <3 Mniam !
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, a makarony Malma są pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńFajny, smaczny i pożywny obiadek :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Bardzo lubię tak podany makaron :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda przeapetycznie! Pyszne i bardzo pożywne danie :D
OdpowiedzUsuńJakie pyszności !!!
OdpowiedzUsuńTo mi sie zawsze będzie kojarzyć z zakochanym kundlem :D Uwielbialam tą bajkę.
OdpowiedzUsuńobiad z cyklu takich które lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSmaki mojego narzeczonego :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :-)))) Mniam :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego typu makaronu z pulpetami. W ogóle ostatnio na Krecie dowiedziałam się, że oryginalne spaghetti podobno jest właśnie z pulpetami!
OdpowiedzUsuńPycha pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńAle pychota. Smakowite niebywale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne danie! Aż ślinka cieknie! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńOjeej, moje smaki.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie sie prezentuje to danie!