środa, 31 sierpnia 2016

Meksykańska salsa

Salsę zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów.
Inspiracja: Filozofia smaku 


Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml:
2 małe cebule
2-3 małe papryki (u mnie czerwona, zielona i biała)
2 papryczki chili (z pestkami lub bez, zależy jak ostro lubicie)
3 ząbki czosnku
1 kg pomidorów
3 łyżki octu jabłkowego
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku (dałam 1 łyżeczkę)

Przygotowanie:
  1. Papryczkę chili, cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki również pokroić w kostkę. W garnku umieścić pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz zeszkloną cebulę z chili. Dodać ocet oraz cukier. Całość gotować ok. 40-60 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Pod koniec gotowania doprawić słodką papryką, oregano, kminem rzymskim, pieprzem i solą.  Salsę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut.


Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam, więc trzeba będzie w koncu wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Meksykańskie klimaty! Lubię, lubię - nawet bardzo. Sam smak zaklęty w malutkim słoiczku. Spróbowałabym z chęcią. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a miałam już nic nie zaprawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i robię! I też wyjadam łyżką z garnka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis już biegnę po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie gości często jako składnik dań. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, normalnie ze wszystkim można ją jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś mi się wydaje, że zrobię do słoiczków taką salsę. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wyglada w Twoim wydaniu :) zdjęcie zachęca.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cos idealnego dla mojego męża

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysl:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna, trzeba będzie zrobić :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Anullo, wspaniały pomysł, salsa przyda się na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  15. na taką chrupiącą grzankę wyobrażam sobie, ze ją nakładam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Salsa jest przepyszna.Robię ja kolejny rok.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O taka salsa jest dobra dla zabieganych, czyli coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł na smakowity sos. Zimą obiad jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszna salsa - takie kolory i smaki jesienne powoli się wdzierają na blogi. Ale pomidor i papryka tyko o tej porze roku są najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy nie robiłam, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastyczna!! Uwielbiam takie dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Brzmi pysznie ;) Zjadłabym jakiegoś warzywnego burgera z jej dodatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam meksykańską salsę, Twoja prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. na taką chrupiącą grzankę wyobrażam sobie, ze ją nakładam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. umm salsa, lubie klimaty mexyku, musi dobrze smakować jak to mexykanskie dania:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)