wtorek, 16 sierpnia 2016

Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka)

Gofry wytrawnie? Smakują zarówno świetnie jak te na słodko. Mogą być doskonałą opcją na śniadanie lub obiad. Dzisiejsza propozycja jest bardziej obiadowa i dość nietypowa. Po raz pierwszy z tym połączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem,


Składniki:
Ciasto na 11 sztuk:
500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą)
2 jajka
360 ml wody
240 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól do smaku

Chutney z cebuli na 4 kanapki:
1 duża czerwona cebula
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżki miodu
Szczypta tymianku
Sól
Pieprz

Wołowina na 4 kanapki:
200g wołowiny (kawałek jak na stek)
Kmin rzymski
Pieprz

Sos na 4 kanapki:
200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania)
2 łyżeczki  marynowanego pieprzu
Sól
Pieprz

Dodatkowo:
Kilka suszonych pomidorów
Ser z niebieską pleśnią
Rukola lub roszponka lub świeży szpinak

Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru.
  2. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę ją karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji.  Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować ok. 20 minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku.
  5. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim gofrem.
Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Dziękuję Anulla za kolejny ciekawy pomysł. Można pozytywnie zaskoczyć gości i domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak żyję nigdy nie jadłam gofrów na wytrawnie. Ale bardzo mi się to danie podoba. Wołowina i ser pleśniowy to musi być hit :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na gofry ! nie robiłam nigdy podobnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, bardzo kreatywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm ja nawet wolę gofry na wytrawnie odkąd je poznałam :D Bardzo fajne nadzienie, wołowina, suszone pomidory i ser pleśniowy to cudne połączenie, wyglądają przepysznie te gofry <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytrawnych gofrow nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wspaniałe, wytrawane gofry. ekstra! mniam!! takich jeszcze nie jadłam. pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na prawdę mnie zaskoczyłaś tym połączeniem! Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wprawdzie głosowałam na inną pozycję ale ta również mnie kusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam. Pomysł fajniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gofry zwykle jadłam na słodko a takie smaki to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  13. WOW! Masz dziewczyno wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna propozycja :-) podoba mi się ta kanapeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawa i bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na wykorzystanie gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo mi się podoba Twój pomysł na wytrawne gofry. Doskonałe na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W wytrawnej wersji jeszcze nie jadłam i chętnie bym to nadrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł! i pyszne składniki w środku pyszka po prostu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wytrawne gofry kuszą mnie już jakiś czas, Twoje wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy pomysł, na wytrawnie gofrów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gofry na wytrawnie? Mniam kolejna pozycja do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie wpadła bym na taki pomysł zawsze gofry to dla mnie masa owoców i śmietaną :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gofry w wersji wytrawnej? To na pewno nie przyszłoby mi do głowy. Zawsze jadałam tylko na słodko. Niestety nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Mega apetycznie! :) Wołowinkę skosztuję z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  26. na wytrawnie jadłam w Warszawie w WaffelBar, czy jakoś tak i od tamtej pory kocham ten smak.. <3
    Choć w domu nie próbowałam ich odtworzyć, bo coś czuje że mi po prostu nie wyjdzie :O

    OdpowiedzUsuń
  27. O jejku jaki świetny pomysł! Jeszcze takich nie widziałam! 😍

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja cały czas bez gofrownicy. :(

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)