Z utęsknieniem zawsze czekam na początek sezonu owocowo-warzywnego, więc gdy zobaczyłam pierwszy rabarbar, stało się jasne, że pora z nim poszaleć! :) Akurat miałam gości, więc postawiłam na słodki, ale jednocześnie lekki wypiek w postaci tarty. Kruche ciasto wypełniłam budyniem, który został zapieczony wraz z lekko podduszonym rabarbarem, który wykonał resztę pracy w postaci kropki nad przysłowiowym "i". Chyba nie muszę wspominać, że okazała się hitem? :)
Na ciasto:
250g mąki pszennej
125 g masła
½ szklanki cukru
2 żółtka
Krem:
750 ml mleka
2 budynie w proszku bez cukru
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
350g rabarbaru
3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki.
- Z podanej ilości mleka odlać około pół szklanki mleka. W odlanym mleku rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia.
- Rabarbar zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny.
- ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać 1 łyżką cukru. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć z niego kratkę na wierzchu. Piec na złoty kolor w 180 stopniach około 30 minut.
Smacznego,
Anulla
Piekłam podobne w zeszłym roku :) Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho!
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje! Aż ślinka cieknie..
OdpowiedzUsuńMniam! :-)
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie inspiracji na rabarbar i Twój przepis spadł mi z nieba :*
OdpowiedzUsuńTarta wygląda super smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem budyniu to już rozpusta.. pyszności!
OdpowiedzUsuńKochana ale ta tarta pysznie wygląda, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta. Fajna propozycja na ciacho z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj to się najadłyśmy rabarbaru na kolejny tydzień ale taką tartę to też byśmy jeszcze zmieściły! :D
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku jeszcze nie jadłam żadnego ciasta z Rabarbarem. Taką tartę to ja bym z wielką chęcią posmakowała :) Wygląda obłędnie. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńCudowna, uwielbiam wszystko co z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką tartę:)
OdpowiedzUsuńI czuć wiosnę :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i niezwykle apetyczna trata :D Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńCudna tarta.
OdpowiedzUsuńo nie.. ale doborć tutaj <3 mniaaam! Wieki nie jadłam rabarbaru ;(
OdpowiedzUsuńAhh.. aż mi tutaj zapachniało <3
Szczęściarze Ci goście :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakbyś czytała w moich myślach. Ciasto z rabarbarem i budyniem chodzi za mną od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńAle ta tarta musi być pyszna, wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam rabarbar:)
OdpowiedzUsuńCały rok czekałam na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna , uwielbiam i tarty i rabarbar :)
OdpowiedzUsuńNie potrafimy się jej oprzeć :)
OdpowiedzUsuńOstatnio piekłam bardzo podobną, ale bez budyniu, więc będę musiała upiec kolejną :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń