W tym miesiącu w akcji Gotowanie za Głosowanie
wybraliście burgery. Jak wspomniałam wcześniej możecie je podać na dwa sposoby. Po
pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami.
Inspiracja: pink envelope
Inspiracja: pink envelope
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
dodatkowo
ulubione bułki
sałata
ogórek
ulubione bułki
sałata
ogórek
ulubiony ser
sos pomidorowy
300 ml passaty pomidorowej (przecier)
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
½ łyżeczki oregano
sos pomidorowy
300 ml passaty pomidorowej (przecier)
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
½ łyżeczki oregano
Sól
pieprz
Sposób przygotowania
- Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzić. Zblendować.
- Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać – zeszklić.
- Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Obtoczyć w bułce tartej
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.
- Sos pomidorowy: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju lub oliwy. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Dusić chwilę do odparowania wody z pomidorów.
- Bułki przekroić na pół, posmarować sosem i układać na niej sałatę, kotlety z soczewicy, ulubiony ser, ogórka lub inne ulubione dodatki.
Smacznego,
Anulla
Pysznie zrobione kochana. Oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńHmm, muszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe burgery :))
OdpowiedzUsuńJa wybieram tą drugą wersje :) Burgery przepyszne!
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam burgerów. Jakoś z tych na mieście zrezygnowałam, a domowych mi się nie chciało zrobić. Ale taki pyszny soczewicowy to co innego. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu takie w wersji wege, pycha:)
OdpowiedzUsuńJa poproszę jednego. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wegetariańskie burgery :)
OdpowiedzUsuńRaczej jestem przeciwnikiem robienia kotletów z innych składników niż mięso, ale ten zapowiada się całkiem obiecująco :)
OdpowiedzUsuńczy w bułce, czy w formie kotletów- jaaadłabym <3
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe:)
OdpowiedzUsuńŚwietne burgery, kuszą mnie bardzo :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym jednego :))
OdpowiedzUsuńNic tylko się wgryźć w taką bułę! :D
OdpowiedzUsuńFajna wersja!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńŚwietny smak :)
OdpowiedzUsuńJuz od dawna chodzi za mna taki burger. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) i przepiękne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ! Z chęcią bym zjadła! :-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! Jakiś czas temu robiłam z cieciorki, soczewica moze być ciekawą alternatywą.
OdpowiedzUsuńSuper :) U nas by nie przeszły bo mięso jakby... króluje, ale dla siebie z chęcią zrobię!
OdpowiedzUsuńz soczewicą może być zaskoczenie, bo dobrze przyprawioną trudno odróżnić ;)
UsuńLubię wszystkie burgery. Twój wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńDomowe burgery zawsze smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł ;) kiedyś zrobię na pewno, szczególnie, że teraz chyba zacznę się bardziej soczewicą interesować ;d
OdpowiedzUsuńna takie burgery zawsze się piszę! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!!!
OdpowiedzUsuń