Po prostu zakochałam się w tej sałatce :) Jest świetna jako
danie solo lub z dodatkiem pieczonego mięsa, na zimno lub ciepło. Jak widzicie
ma wiele zastosowań. Możecie ją także zabrać ze sobą do pracy jak ja to
zrobiłam.
Inspiracja: dooseet
Ps. Zamiast kaszy bulgur możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną.
Ps. Zamiast kaszy bulgur możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną.
Składniki (2-3 porcje):
100g kaszy bulgur
1 spory pęczek botwinki
6 rzodkiewek
½ pęczka szczypiorku
4 łyżki jogurtu greckiego (ja dałam 2 łyżki greckiego i 3
łyżki zwykłego jogurtu naturalnego)
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- W tym czasie pokroić drobno botwinkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ją. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na następnie poddusić kilka minut do preferowanej miękkości z kilkoma łyżkami wody.
- Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką.
- Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany sos połączyć z sałatką.
Pieczona pierś z kurczaka
Składniki na 2 porcje:
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka w proszku tym razem)
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.
- Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
Pozdrawiam
Anulla
Takie rzeczy to ja mogę jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńFajna ta różowa kasza :)
OdpowiedzUsuńTeż byśmy na pewno zasmakowały w tej sałatce :D Uwielbiamy botwinkę :D
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńSałatka z moją ukochaną botwinką i do tego pierś z kurczaka! - smakowicie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie! chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAniu pyszne połączenie smaków :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i sałatkowo jest u Ciebie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki :-) z chęcią bym zjadła taką teraz :-)
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, porywam taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńFajne połączenie, znakomity kolorek :)
OdpowiedzUsuńteż bym chętnie zabrała taką do pracy:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, moja botwinka jest jeszcze za mała, ale już niedługo będę mogła taką sałatkę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie :). Nic bym nie zmieniła, bo bulgur to moja ulubiona kasza.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo :) Fajne połączenie.
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńOj jadła bym to bez opamiętania:)
OdpowiedzUsuńSałatki z dodatkiem kaszy jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować. Ta wygląda tak smakowicie, że z miejsca bym ją chciała zjeść :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa sałatka z jaglanką, mniamm.
OdpowiedzUsuńŚwietny zestaw do pracy!
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa i pożywna sałatka :) Cudowne połączenie <3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :0 muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńApetyczny i zdrowy lunch! :)
OdpowiedzUsuńNowe smaki, zdrowe smaki :) Wygląda bardzo fajnie :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńburaki kooocham, choć botwinkę troszku mniej :)
OdpowiedzUsuńAle na taką sałatkę bym się skusiła :)
Piękne różowości:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńNo trzeba będzie ja wypróbować :))
OdpowiedzUsuńZjadłabym z miłą chęcią :)
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrałaś składniki, musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńpiekny jest kolor tej sałatki, uwielbiam go:) z kurczakiem - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń