niedziela, 22 maja 2016

Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka

Po prostu zakochałam się w tej sałatce :) Jest świetna jako danie solo lub z dodatkiem pieczonego mięsa, na zimno lub ciepło. Jak widzicie ma wiele zastosowań. Możecie ją także zabrać ze sobą do pracy jak ja to zrobiłam.
Inspiracja: dooseet

Ps.  Zamiast kaszy bulgur możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną.


Sałatka z kaszą bulgur i botwinką
Składniki (2-3 porcje):
100g kaszy bulgur
1 spory pęczek botwinki
6 rzodkiewek
½ pęczka szczypiorku
4 łyżki jogurtu greckiego (ja dałam 2 łyżki greckiego i 3 łyżki zwykłego jogurtu naturalnego)
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Kilka łyżek wody

Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W tym czasie pokroić drobno botwinkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ją. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na następnie poddusić kilka minut do preferowanej miękkości z kilkoma łyżkami wody.
  3. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką.
  4. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany sos połączyć z sałatką.

Pieczona pierś z kurczaka
Składniki na 2 porcje:
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie  słodka i ostra papryka w proszku tym razem)
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut. 
  2. Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Pozdrawiam
Anulla

35 komentarzy:

  1. Takie rzeczy to ja mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też byśmy na pewno zasmakowały w tej sałatce :D Uwielbiamy botwinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka z moją ukochaną botwinką i do tego pierś z kurczaka! - smakowicie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie! chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu pyszne połączenie smaków :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie i sałatkowo jest u Ciebie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie sałatki :-) z chęcią bym zjadła taką teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne połączenie, porywam taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie, znakomity kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też bym chętnie zabrała taką do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł, moja botwinka jest jeszcze za mała, ale już niedługo będę mogła taką sałatkę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie coś dla mnie :). Nic bym nie zmieniła, bo bulgur to moja ulubiona kasza.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowo i kolorowo :) Fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj jadła bym to bez opamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatki z dodatkiem kaszy jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować. Ta wygląda tak smakowicie, że z miejsca bym ją chciała zjeść :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo zdrowa sałatka z jaglanką, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka :) Cudowne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda pysznie :0 muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nowe smaki, zdrowe smaki :) Wygląda bardzo fajnie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. buraki kooocham, choć botwinkę troszku mniej :)
    Ale na taką sałatkę bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No trzeba będzie ja wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawie dobrałaś składniki, musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. piekny jest kolor tej sałatki, uwielbiam go:) z kurczakiem - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)