poniedziałek, 8 października 2018

Sałatka z kuskusem, szpinakiem i granatem

Bardzo lubię sałatki, to doskonały pomysł na lekką kolację lub lunchbox (szczególnie dla tych, którzy nie mają opcji podgrzania swojego obiadu). Dodatek kuskusu sprawia, że jest ona bardziej syta, zaś szpinak, granat i natka pietruszki to dobra dawka żelaza w nietypowym wydaniu. Orzechy włoskie i sos na bazie octu balsamicznego podkreślają smak całości, a granat orzeźwia. Ja dodaję ją do swojego stałego menu, szczególnie na jesień i zimę, kiedy nie ma aż tylu świeżych owoców i warzyw.


Składniki:
100g świeżego szpinaku baby
½ granatu (około 1/2 szklanki ziaren)
½ pęczka pietruszki
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
  2. Szpinak pokrój na paseczki, orzechy włoskie oraz natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do dużej salaterki. Dodaj ziarenka granatu i ostudzony kuskus.
  3. Z podanych składników przygotuj sos. Ja zawsze daję je do słoika, którym potrząsam. Gotowym sosem polej sałatkę. Odstaw na chwilę do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego,
Anulla

5 komentarzy:

  1. Taka sałatka na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna do zabrania ze sobą do pracy :) Może polubiłabym szpinak w takiej kombinacji :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy do takich sałatek dodawać orzechy :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)