Makaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa
alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w
białko, dlatego w połączeniu z pesto lub dowolnym sosem może stanowić
pełnowartościowy posiłek. W strukturze jest trochę inny niż makaron zawierający gluten, nam jednak bardzo smakował, szczególnie z pastą z pieczonej papryki, posypany natką pietruszki.
2,5 szklanki mąki z ciecierzycy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
szczypta soli
szczypta soli
Dowolna mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu np. ryżowa
Przygotowanie:
- Z mąki z ciecierzycy, jajek, oliwy, szczypty soli i wody zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie stolnicę dobrze oprószyć mąką. Ciasto przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło.
- Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron i od wypłynięcia gotować około 2-3 minuty. Do gotowania makaronu możesz dodać ciut oliwy, wtedy nie będzie się sklejał. Odcedzić.
- Podawać np. z pastą z papryki.
Smacznego
Anulla
Taki domowy makaron nie ma sobie równych, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMakaron z ciecierzycy jadłam, ale nie wiedziałam, że w taki fajny sposób można zrobić domowy! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO super! Nigdy nie robiłyśmy domowego makaronu z mąki z ciecierzycy :D Zapisany przepis :)
OdpowiedzUsuńAle fajny. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci genialnie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam makaronu, ale to z pewnością super opcja :D No i w wersji z ciecierzycy brzmi naprawdę zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWitam! Naprawdę tylko 4 łyżki wody wystarczą? Będę próbować :-)
OdpowiedzUsuńTak wystarczy tyle wody :)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńCzy ten makaron można np mrozić ?
OdpowiedzUsuńNie mroziłam go, więc nie wiem jak zachowa się po mrożeniu. Jednak ja bym obstawiała że powinno się dać go zamrozić.
UsuńA czy można go jakoś inaczej przechować? Np. zasuszyć? Żeby nie przygotowywać go za każdym razem przed posiłkiem? Pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuńNie próbowałam więc nie wiem jaki będzie efekt
UsuńChyba jutro spróbuję...
OdpowiedzUsuńCzy z mąki jaglanej też można zrobić makaron?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić z innej mąki, więc nie wiem czy wyjdzie. Każda mąka inaczej chłonie wodę.
Usuń