Nie wyobrażam sobie jesieni bez dyniowych wypieków, które idealnie się komponują w połączeniu z korzennymi przyprawami, orzechami lub gorzką czekoladą. Dyniowe muffinki to nie tylko prostota wykonania, ale także wspaniały jesienny smak skryty w tych małych łakociach. Do środka możesz dodać, co tylko lubisz np. posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Za sprawą puree z dyni są także znakomicie wilgotne, w sam raz, aby umilić sobie jesienną chandrę w towarzystwie książki i herbaty lub zapakować na wynos do Lunchboxa. Moje muffinki nie są zbytnio słodkie, więc jeżeli wolisz słodsze wypieki, po prostu dodaj więcej słodziwa.
210g mąki owsianej (około 2 szklanki)
150g pure z dyni*
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
50g ksylitolu lub więcej
2 jajka
½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
50g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki (poza orzechami włoskimi) wymieszać razem.
- Wszystkie mokre składniki wymieszać razem.
- Mokre i suche składniki połączyć, jedynie do połączenia składników.
- Delikatnie wmieszać posiekane orzechy włoskie.
- Ciasto przełożyć do foremki na muffinki.
- Piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
*Kawałek dyni upiecz w 180 stopniach około 25-30 minut (do miękkości), a następnie do zblenduj. Ja robię większe zapasy puree -mrożę je.
Smacznego
Anulla
Taka mufinnka świetna o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńDynia wspaniale pasuje do wypieków i te muffinki muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJesień bez dyni w kuchni nie ma miejsca! ;) Pyszności.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Lubię ciastka owsiane, ale w formie muffinek jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Jest proste do zrobienia. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń