wtorek, 30 października 2018

Dyniowa owsianka

O tej porze roku bardzo często kupuję dynię, piekę ją i przerabiam na puree. Jego zapas po prostu mrożę, a potem wykorzystuję do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wykorzystałam go do jesiennej owsianki, o pięknym pomarańczowym kolorze i nucie cynamonu. Podałam ją w towarzystwie orzechów nerkowca, pestek dyni i ziaren granatu, który ciekawie przełamał smak całości. To było pyszne przywitanie poranka.
Owsianka smakuje także dobrze na zimno, więc możesz ją zabrać do szkoły lub pracy. 



Składniki na 1 porcję:
1 szklanka mleka (250ml) – zwykłe lub roślinne (np. sojowe)*
5 łyżek płatków owsianych (50g)
1/2 łyżeczki cynamonu
50g puree dyniowego lub kawałek dyni (u mnie hokkaido)
1/2 łyżki miodu lub więcej
Do podania:
granat

*w wersji bez laktozy użyj napoju roślinnego lub mleka bez laktozy
        
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować. Dodać do niego puree z dyni i wymieszać.
  2. Jeżeli nie masz puree, dynię obierz i pokrój w kostkę, gotuj kilka minut do miękkości i zblenduj. Przy puree ten krok pomijamy, jedynie mieszamy je z mlekiem.
  3. Następnie dodać płatki owsiane. Gotować do miękkości około 3 minuty i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Osłodzić do smaku. Owsiankę przełożyć do miseczki. Owsianka jeszcze trochę zgęstnieje.
Smacznego,
Anulla

5 komentarzy:

  1. Nam się dynia nie nudzi nigdy i uwielbiamy ją w takich słodkich kompozycjach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dynia nigdy nie zostaje na puree bo zawsze zjadam ją pieczoną :D Uwielbiam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na jesienne chłodne poranki ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)