O tej porze roku bardzo często kupuję dynię, piekę ją i przerabiam na puree. Jego zapas po prostu mrożę, a potem
wykorzystuję do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wykorzystałam go do jesiennej owsianki, o pięknym
pomarańczowym kolorze i nucie cynamonu. Podałam ją w towarzystwie orzechów nerkowca, pestek dyni
i ziaren granatu, który ciekawie przełamał smak całości. To było pyszne
przywitanie poranka.
Owsianka smakuje także dobrze na zimno, więc możesz ją zabrać do szkoły lub pracy.
Owsianka smakuje także dobrze na zimno, więc możesz ją zabrać do szkoły lub pracy.
1 szklanka mleka (250ml) – zwykłe lub roślinne (np.
sojowe)*
5 łyżek płatków owsianych (50g)
1/2 łyżeczki cynamonu
50g puree dyniowego lub kawałek dyni (u mnie hokkaido)
1/2 łyżki miodu lub więcej
Do podania:
kilka orzechów nerkowca,
granat
*w wersji bez laktozy użyj napoju roślinnego lub mleka bez laktozy
Przygotowanie:
- Mleko zagotować. Dodać do niego puree z dyni i wymieszać.
- Jeżeli nie masz puree, dynię obierz i pokrój w kostkę, gotuj kilka minut do miękkości i zblenduj. Przy puree ten krok pomijamy, jedynie mieszamy je z mlekiem.
- Następnie dodać płatki owsiane. Gotować do miękkości około 3 minuty i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Osłodzić do smaku. Owsiankę przełożyć do miseczki. Owsianka jeszcze trochę zgęstnieje.
Smacznego,
Anulla
w 100% jesienna :)
OdpowiedzUsuńNam się dynia nie nudzi nigdy i uwielbiamy ją w takich słodkich kompozycjach :)
OdpowiedzUsuńU mnie dynia nigdy nie zostaje na puree bo zawsze zjadam ją pieczoną :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zdrowo i smacznie tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na jesienne chłodne poranki ;)
OdpowiedzUsuń