poniedziałek, 15 października 2018

Pasta z pieczonej papryki

Ta pasta to moje odkrycie tej jesieni! Pieczona papryka z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów idealnie pasuje do makaronu. Jeszcze nie zdążyłam go ugotować, a już podjadłam tę pastę.  Sprawdzi się także do pieczywa, szczególnie żytnich grzanek lub pieczywa chrupkiego.


Składniki na 1 małą kokilkę:
2 średnie czerwone papryki
1 duży ząbek czosnku
Około 10 listków bazylii
Szczypta soli do smaku

Propozycje podania:
Makaron
Pieczywo
Pieczywo chrupkie np. trikasy kukurydziane

Przygotowanie:
  1. Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papryki ułożyć skórką do góry na blaszce. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Następnie papryki przełożyć do foliowych woreczków, zawiązać i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie skórka z papryki zejdzie z łatwością. 
  2. Suszone pomidory zalać gorącą wodą. Moczyć około 15 minut. Czosnek obrać.
  3. Do blendera dodać obrane papryki, odsączone pomidory, obrany czosnek oraz bazylię. Doprawić lekko solą. Zblendować na jednolitą masę.
Smacznego,
Anulla

6 komentarzy:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)