Pozostaję nadal przy dyni, która ostatnio się zadomowiła w mojej kuchni na dobre. I pomyśleć, że kiedyś się średnio lubiłyśmy. Wszystko się zmieniło, gdy zaczęłam przygotowywać na jej bazie różne słodkości. Najczęściej wykorzystuję do nich puree, jednak tym razem wzorując się na cieście marchewkowym, dynię obrałam i starłam na tarce. Do środka dodałam posiekaną żurawinę, możesz ją zastąpić np. orzechami. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Polega jedynie na wymieszaniu poszczególnych składników, by w kilka chwil móc cieszyć się tym jesiennym wypiekiem.
175g mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
200g obranej dyni (u mnie piżmowa)
50ml oleju
50g ksylitolu
Szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
- Dynię zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać olej, dynię i szczyptę soli. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na koniec dodać posiekaną żurawinę. Wymieszać za pomocą łyżki lub łopatki.
- Przełożyć do silikonowej foremki i piec w 180 stopniach około 30 minut.
Smacznego
Anulla
W tym roku miałam urodzaj dyni. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu 😊 ❤
OdpowiedzUsuńU mnie także ostatnio dyniowe love;) Super ciasto:)
OdpowiedzUsuńWyglada bosko :) Dynia jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super przepis! Ciasto prezentuje się przepysznie. Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ciasto i ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasta dyniowe uwielbiam :) Na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńFajne takie ciacho do lunch boxa :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się wspaniale :) Jeszcze w tym roku nie piekłam żadnego z dynią, ale zamierzam to zmienić w przyszły weekend :D
OdpowiedzUsuń