niedziela, 1 października 2017

Panierowane kanie/ kotlety „schabowe” z kani

To jeden z tych przepisów, który przywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy jeździłam na wieś do babci - las, polska kolorowa jesień i grzyby, których zawsze było pod dostatkiem. Obecnie żyjąc w dużym mieście chętnie uciekam w takie klimaty, które pozwalają mi się zresetować i na chwilę zapomnieć o codzienności. 
Dostałam 2 dorodne sztuki kani i od razu wiedziałam co z nimi zrobię, dlatego jeżeli będziecie mieli możliwość kiedyś ich spróbować, to zachęcam.  Moja babcia mówiła na to „schabowe z kani” i pod taką nazwą publikuję dzisiejszy post.


Składniki dla 2-3 osób
2-3 sztuki kani w zależności od wielkości
2 jajka
6 łyżek mleka
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Kanie oczyścić, pozbawić nóżki, kapelusze delikatnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręczniczka.
  2. Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać mleko. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Roztrzepać.
  3. Jeżeli kania jest duża i nie zmieści się na patelnię pokroić na mniejsze kawałki np. 4 części. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. 
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu po kilka minut, aby grzyb był miękki i nabrał złocistego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego,

Anulla

27 komentarzy:

  1. Takiego schabowego nie jeden chciałby zjesc :)
    A jak robisz surówkę z kapusty? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szatkuję czerwoną kapustę, dodaję starte jabłko i 1 małą cebulę by zaostrzyć jej smak. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym albo octem jabłkowym (w zależności co mam). Moja mama daje majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, ja daję sam jogurt grecki.

      Usuń
  2. najprostsze przygotowanie kani, ale nigdy się nie nudzi.. jeju jakie to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu te kotlety są moim faworytem.
    Nie znam ich w tej wersji.
    Jestem bardzo ciekawa.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też wpis "smażona czubajka kania" :) Tak przygotowana jest jest b smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, ale dawno już nie jadłam. Czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie wiesz, jak ja kanie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo oryginalny pomysł na obiad :D Chętnie bym się skusiła na takiego "schabowego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio jadłam kanie chyba jako dziecko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł, myślę, że co poniektórzy mogą czuć się oszukani, gdy przekroją "schabowego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiałyśmy zawsze taki "schabowe" ale już wieki ich nie jadłyśmy <3

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam ! Uwielbiam <3 Prawdziwe smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie lubiłam żadnych kotletów mięsnych, ale takie z kanii brzmią smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Grzyby uwielbiam, więc takie "schabowe" to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam je to moje smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale smakowita propozycja na obiadek <3 uwielbiam takie pyszne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł! Nawet wyglądają jak schabowe :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam kani, a bardzo je lubię. Często robiliśmy tak przyrządzone na smak "schabowych". Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jako dziecko zajadałam się takimi schabowymi, aż mi przypomniałaś jak dawno kani nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa tymi grzybami, nie pamiętam już kiedy je jadłam ostatnio, bo choć nie jestem smakoszem grzybów, to te lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)