niedziela, 8 października 2017

Owsiany chlebek dyniowo-bananowy

Miałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią.


Składniki na keksówkę:
1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane)
1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
250g dyniowego puree*
1 dojrzały banan
3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła
1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego)
2 jajka
4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła
1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady – około pół tabliczki)

Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę, a następnie dodać olej kokosowy lub masło i wodę/mleko, po czym wymieszać z dyniowym puree zblendowanym z bananem. Do masy wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową, a na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. 
  2. Otrzymaną masę przełożyć do silikonowej keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
*Aby uzyskać puree z dyni należy dynię pokroić na mniejsze kawałki (pozbyć się nasienia i włókien), Ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30-40 minut do miękkości dyni. Dynię ostudzić, miąższ zeskrobać do talerza, następnie go zblendować na jednolitą masę. Gotowy mus (puree) mrożę lub pasteryzuję w słoiku, by móc cały rok się nim cieszyć. 

Pozdrawiam
Anulla

27 komentarzy:

  1. Świetne połączenie :)

    PS W domu mam takie same talerzyki - kawalerskie mojego taty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam ten talerzyk za wzór :) kiedyś kupiłam gdzieś jeden z myślą o blogu :)

      Usuń
  2. Mmm, ależ musiał cudownie pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeseinno światowy smak :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbuję wyobrazić sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek super!
    Widzę, że bardzo udany. Podoba mi się.
    Przepis naprawdę fajny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne połączenie i na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią zmierzę się z przepisem:) Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki wypasiony ten chlebuś. Musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe i smaczne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie ciasta z dynią ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :) smarowałabym dżemem i wcinała, aż by mi uszy się trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam jakie pyszności :-) z chęcią sobie taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobają mi się takie smaki jesieni! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przydałby się taki na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniały chlebek, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe ciasto, zdecydowanie nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotki! :) Z przyjemnością spróbowałabym choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Połączenie dyni i banana brzmi bardzo ciekawie. Fajny wypiek, w sam raz do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie ciasta :) Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobilam ale pieklam duuuuzo dluzej, cos kolo 1 godziny 40 minut bo ciagle byl mokry w srodku. Ale jest smaczny, choc ....nie urywa. Mozna zrobic jak sie nie ma co z dyniowym pure zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wszystko było wykonane zgodnie z przepisem? :) Każda mąka się inaczej zachowuje,ma inną chłonność wody i w przypadku jej ewentualnej zamiany wpływa to na konstytucje ciasta, a nawet czasami smak. Tak jak mąka gryczana ma fanów i przeciwników, tak samo np jaglana czy kokosowa.
      Smak to już kwestia indywidualna, każdy z nas lubi co inne :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)