To już ostatni moment, aby poczynić tartę ze śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców.
Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość.
Inspiracja: Shining Star
Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość.
Inspiracja: Shining Star
Ciasto kruche:
100g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
3 łyżki mleka
Nadzienie:
400g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru kokosowego, ksylitolu lub
cukru
1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
- Jeżeli używacie płatków owsianych należy zmielić je w młynku na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na ok. 30-60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie koła.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią rozwałkowane ciasto.
- Środek ciasta posypać bułką tartą (pozwala to uniknąć zakalca, bułka pochłania sok z owoców). Śliwki umyć, pokroić na połówki. Pozostawić około 3 cm od brzegu ciasta. Wyłożyć od zewnątrz do wewnątrz pokrojone owoce. Śliwki posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto założyć na owoce.
- Piec na złoty kolor około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego,
Anulla
Jesiennie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiągle mam w planach taką tartę, ale jakoś nie mogę się zabrać :) Kusisz!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale pysznie wygląda! Idealne ciasto na jesienny weekend :D
OdpowiedzUsuńTaką tartę bym chętnie dorwała!
OdpowiedzUsuńIdealna na jesień, tak!
Podoba mi się. Mniam, mniam.
Pozdrawiam ciepło :)
Bardzo apetyczna tarta :) Takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rustykalne tarty, Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, spróbowałabym chętnie
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości, galette robię bardzo często :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś na taką tartę <3 Uwielbiam tego typu wypieki!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta :)
OdpowiedzUsuńGallete ze śliwkami uwielbiam! Koniecznie muszę spróbować jej w tej zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, ze śliwkami jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńJadłabym .. pyszności <3
OdpowiedzUsuńZe śliwkami chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała tarta, zjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńwspaniała tarta <3
OdpowiedzUsuńa ja wcinam właśnie kruche ze śliwkami;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na śliwkowe ciasto - właśnie takie :)
OdpowiedzUsuńCudowne i zdrowe słodkości <3 I ten cynamon - mmm...Musiała być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, na pewno zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPieczone sliwki to jedno z naszych ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami - Twoje wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTarta jest tak zachęcająca, że szok! Cieniutkie ciasto, te śliwki, które uwodzą swoim widokiem... cudo:)
OdpowiedzUsuńPysznie Aniu :)
OdpowiedzUsuńcudowne <3 z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Fajny pomysł z ciasta razowego :)
OdpowiedzUsuń