Jeśli jesteś wielkim fanem borówek tak jak ja, to jestem pewna że to ciasto trafi w Twoje gusta, szczególnie, że nie potrzebujesz do niego nawet miksera. Przygotowałam je z myślą o drugim śniadaniu, lubię od czasu do czasu zjeść coś
innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z
dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem naturalnym. Poza tym ratują mnie,
gdy mam zalatane tygodnie - jednego ciasta wystarczy spokojnie na kilka porcji.
Inspiracja: Natteats
1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki
owsianej*
½ szklanki mąki gryczanej**
¼ szklanki oleju (lub roztopionego oleju kokosowego)
2 dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia (zwykły lub bezglutenowy)
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka borówek lub jagód
Opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła (syrop klonowy/z agawy,
miód, ksylitol czy cukier) – ja nie dawałam, bo wolę mniej słodsze wypieki i banany wg mnie spokojnie wystarczają
Przygotowanie:
- Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki.
- Do oddzielnej miseczki wsypać mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką.
- Borówki lub jagody umyć. Wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki.
- Gotowe ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
Jakie ładne :D
OdpowiedzUsuńTak, tak - to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki borówkowe. Super!
Chętnie, chętnie się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Na takie ciasto to ja jestem chętna :) Pyszna propozycja Aniu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, musi być pysznie
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten smak :) Cudne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wspaniałe ciasto :D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, idę o zakład, że smakuje równie wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kiedy wypieków nie trzeba już niczym słodzić, banany świetnie się sprawdzają jako naturalny ,,dosładzacz" :)
OdpowiedzUsuńRzadko robię coś z mąk gryczanej, bo nie przepadam za jej smakiem, ale w takim cieście mogłabym się do niej przekonać :D Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW tym cieście jej akurat nie czuć :) to prawda mąką gryczana ma specyficzny smak i robiłam z nią wiele prób, zanim znalazłam to co mi najbardziej odpowiada z jej udziałem :)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMmmm.... jeśli smakuje tak jak wygląda to jest rewelacyjne <3
OdpowiedzUsuńJej ja uwielbiam borówki ❤ takie zdrowe i pyszne ciasto to bym mogła jeść i jeść, cudny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z borówkami! ☺
OdpowiedzUsuńWypieki na gryczanej mące to nasze ulubione <3 Nie tylko z borówkami ale i z malinami chętnie byśmy takie ciasto zjadły :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ciasta gryczane mają ciekawy posmak :)
OdpowiedzUsuńOoo jakie fajne ciacho, z chęcią bym je zjadła na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniam! ;-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek! Jak znajdę czas to na pewno go upiekę! Narobiłaś mi smaka okropnego! :-)
OdpowiedzUsuń