Dla niektórych z Was pewnie to będzie profanacja zwykłej
pizzy, jednak ja lubię takie eksperymenty. Tradycyjną pizzę jadam raz na jakiś
czas, staram się nie za często, ta owsiana wersja jest szybsza do zrobienia i
spokojnie mogą ją zjeść osoby, które się odchudzają/zdrowo odżywiają w ramach obiadu lub
kolacji.
Ja swoją przygotowałam z tuńczykiem, czerwoną papryką i
oliwkami, bo tylko takie składniki znalazłam w lodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :)
Inspiracja: Kulinarna Ja
Spód:
10 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę (górskich lub bezglutenowych w przypadku osób z nietolerancjami)
2 jajka
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej
1 łyżeczka pieprzu – do smaku, ja dałam mniej
olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania formy
sos pomidorowy:
300 ml przecieru pomidorowego
1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości
sól
pieprz
bazylia
oregano
Dodatki:
1/2 kulki mozzarelli
50g tuńczyka z puszki w sosie własnym
1/3 czerwonej papryki
Kilka zielonych oliwek
Przygotowanie:
- Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj za pomocą pędzla olejem. Płatki owsiane (zmielone wcześniej blenderem na mąkę) wsyp do miski, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Dodaj resztę składników i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Masę przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 20 minut.
- Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody.
- Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć cienko pokrojone plasterki sera. Następnie układać ulubione dodatki. Ja położyłam oliwki pokrojone w plasterki, paprykę w kostkę i trochę tuńczyka z puszki. Całość piecz przez kolejne 5-7 min.
Smacznego,
Anulla
Bardzo pomysłowy sposób na pizzę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł ☺
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja propozycja. Ciekawe składniki a sama pizza zyskała na atrakcyjności. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną pizzę, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo podoba mi się ta pizza. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńMoje gusta :)
Pozdrawiam! :)
Świetny pomysł z tym spodem!
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę z dostawą do domu :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje. Do tej pory jadłam tylko tradycyjną :)
OdpowiedzUsuńOwsiana pizza nie brzmi groźnie, jak widać nawet typowe fast-foody można przerobić na zdrowe :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Ja czasem nawet wolę te bardziej "kombinowane" pizze :D Owsianą znam i uwielbiam <3 Apetycznie Twoja wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo smacznie wygląda :D Uwielbiam pizzę z tuńczykiem, więc chętni bym zjadła w Twojej wersji :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł - przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńLubię pizzę, Twój pomysł bardzo mi się podoba, zapisuję do zrobienia, jak się ochłodzi :)
OdpowiedzUsuńLubię takie eksperymenty kuchenne :)
OdpowiedzUsuńMy za zwykłą pizzą aż tak nie przepadamy, więc chętnie tego typu wersje byśmy spróbowały :D
OdpowiedzUsuń