Jestem ogromną fanką pomidorów, które jadam pod wieloma
postaciami. Z jajkami w formie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie
z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub
śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki.
2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów
2 jajka
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta kminu rzymskiego
Szczypta cayenne lub ostrej papryki w proszku
Sól
Pieprz
Opcjonalnie posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę drobno pokrój. Zeszklij na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory sparz w gorącej wodzie i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli z czosnkiem. Jeżeli używasz pomidorów z puszki po prostu po zeszkleniu cebuli i czosnku wylej pomidory. Dalej już postępuje się tak samo.
- Duś aż odparuje nadmiar wody z pomidorów, zaczną się lekko rozpadać, ale nie całkowicie. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem.
- Następnie należy zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie dwa jajka. Przykryć i gotować do czasu aż białka jajek będą ścięte. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego,
Anulla
Bardzo dawno przygotowywałam ale pamiętam, że kiedyś mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńHa proste i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńJajecznicę z pomidorami bardzo lubię. Koniecznie muszę zrobić to danie -:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńOoo - wiele słyszałam o podobnym daniu. Super!
OdpowiedzUsuńTo chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
Przepyszna potrawa. Bardzo mi się podoba.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Również uwielbiam pomidory, a w seoznie zjadam ich ogromne ilości :D Szakszukę bardzo lubię i po Twoim poście już wiem, co zjem jutro na śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńkocham, przepadam, lubuję się w takim daniu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją i prawie zawsze serwuję ją na weekendowe śniadania <3 jest pyszna!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam na nią ochotę :-)
OdpowiedzUsuńLubię, bo uwielbiam połączenie pomidorów i jajek :)
OdpowiedzUsuńTyle o nich słyszałam a nie robiłam jeszcze, muszę wypróbować:0 miłego dnia Aniu :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, muszę je sobie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSzakszuka to najczęściej robione przez nas danie podczas studiów :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takie dania, musi być pyszne. Czas wypróbować.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jakie jest pyszne, zwłaszcza z taką świeżutką chrupiąca bagietką :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Od kiedy pierwszy raz spróbowałam szakszuki teraz już nie wyobrażam sobie żeby nie zjeść jej chociaż raz w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i pożywnie :-)
OdpowiedzUsuńSzakszuka chodzi za mną już jakiś czas :) Nic tylko ją robić, a z Twoim przepisem na pewno będzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie! Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńProste, a świetne danie!:-)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie!
OdpowiedzUsuń