Ten przepis znajduje się od dość dawna na mojej liście do
zrobienia i pewnie jeszcze bym się za niego nie wzięła, gdyby nie małe „zamówienie”.
Jak już się zdecydowałam na jej przygotowanie, stanęłam przed dylematem –
ciasto na drożdżach czy proszku do pieczenia. Nie mogąc się zdecydować,
postanowiłam przetestować dwie wersje. Jak już miałabym porównać to stwierdzam,
że ciasto na drożdżach jest wg nas
smaczniejsze, choć obie pizze są naprawdę dobre. Wybór jest ciężki, bo wszystko zależy czego oczekujemy. Ciasto drożdżowe jest dość charakterystyczne w smaku i za to własnie je cenię. Z kolei to na proszku do
pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania
aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.
Inspiracja – klik
Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm:
ciasto:
ciasto:
20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)
szczypta cukru
1,5 szklanki mąki
pszennej
pół szklanki
ciepłej (letniej) wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
(lub ciut więcej, mało solę)
Dodatki:
Kilka plastrów salami lub szynki
½ małej czerwonej cebuli
Kilka pieczarek
1 łyżka oleju
5 dag startego sera żółtego
Sos pomidorowy:
70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek
sól, pieprz do smaku
bazylia i oregano do smaku
Przygotowanie:
- W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15 minut).
- Do miski wsypać mąkę ,olej, wodę ,sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić na gładką masę –ręcznie lub za pomocą robota, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni, aby odparował z nich nadmiar wody, jakie puściły.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy patelni lub po prostu za pomocą dłoni można mu nadać okrągły kształt. Jeżeli macie patelnię o mniejszej średnicy ciasto wyjdzie po prostu grubsze, jeżeli większą to cieńsze. Jeżeli boicie się, że nie macie dobrej patelni i ciasto może delikatnie przywrzeć posmarujcie je minimalną ilością oleju za pomocą pędzla. Ja smażyłam na suchej teflonowej patelni.
- Sposób smażenia: Patelnię rozgrzać, przełożyć placek i smażyć ok. 3 minuty. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem (podgrzać go w rondelku z przyprawami do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje) i ułożyć na nim ulubione dodatki np. podsmażone pieczarki, pokrojone w plasterki salami i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać serem żółtym. Ponownie postawić patelnię na palniku. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Pizza z patelni na proszku do pieczenia:
Inspiracja - klik
Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm:
ciasto:
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki oregano do ciasta
100-150ml wody
1 łyżka oliwy lub oleju + 1 łyżka do wysmarowania patelni
Sos pomidorowy:
70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek
sól, pieprz do smaku
bazylia i oregano do smaku
Dodatki:
Kilka plastrów szynki lub salami
Kilka marynowanych papryczek jalapeno
½ małej czerwonej cebuli
5 dag startego sera żółtego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką.
- Sos: przecier pomidorowy wraz z przyprawami podgrzać w rondelku do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. Rozgrzać na małym ogniu. Ciasto przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu do zrumienienia. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na niej ulubione dodatki, u mnie pokrojone papryczki, salami i cebula. Posypać startym serem żółtym.
- Ponownie postawić patelnię na palniku. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu roztopienia się sera.
Pizza na proszku do pieczenia |
Smacznego,
Anulla
Ja preferuję tradycyjnie - na drożdżach:)
OdpowiedzUsuńJa już dawno zastanawiałam się, jak taka pizza smakuje. Uwielbiam tą tradycyjną, z pieca :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałbym obu wersji :) pizzy nigdy nie odmówię ;)
OdpowiedzUsuńbardzo często przygotowuję w ten sposób drożdżową, na proszku jeszcze nie próbowałam, ale zapisuje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńZrobię drożdżową. Pozdrawiam serdecznie 😄
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam pizzę:)
OdpowiedzUsuńWidziałam, ale jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńObie wersje wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pizzę, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMuszę właśnie sprobowac zrobic pizze z patelni:)
OdpowiedzUsuńSkuszę się, skuszę;)
OdpowiedzUsuńSuper pizza, chyba się na taką skuszę.
OdpowiedzUsuńnie znałam takich wersji;)
OdpowiedzUsuńO rany, nabrałam ochoty na Twoją pizzę! :)
OdpowiedzUsuńDwa przepyszne warianty :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł dla zabieganych :) ciekawa jestem jak smakuje taka pizza :)
OdpowiedzUsuńale mnie smak naszedł na taką dobrą pizze.. z pieczarkami, brokułami, mmmm <3
OdpowiedzUsuńale pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem, ciekawy!
Przymierzam się do takiej z patelni, ale wybieram wersję z drożdżami :)
OdpowiedzUsuńTeż pizzę z patelni mamy wypróbować już od bardzo dawna i jakoś to odkładamy w czasie :D Ale byśmy sobie teraz taką zjadły :D
OdpowiedzUsuńPizza z patelni - tego jeszcze nie próbowałam! Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńPewnie że wszystko zależy od oczekiwań zjadaczy lub ich upodobań smakowych. Jak dla mnie to....jest pora na drożdżowe smaku i na te w proszku, zależy od nastroju :)
OdpowiedzUsuńMusze sprobowac taka zrobic:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Dla mnie ważne jest i ciasto i to co na nim. Pizza domowa jest najlepsza. Myślę, że obie wersje są doskonałe. Muszę taką z patelni wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam pizzę z patelni w wersji ultra fit i ultra zdrowej :D Bez mąki, a na bazie otrębów, itp. Jednak o takiej prawdziwszej wersji, jeszcze z drożdżami to pierwszy raz czytam :)
OdpowiedzUsuńRozpusta! I to w mgnieniu oka! Z pizzerii dłużej przywożą :)
OdpowiedzUsuńMuszę nareszcie spróbować pizzy z patelni, bo wygląda bardzo pysznie! :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, a szkoda, wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam żadnej pizzy z patelni.Ciekawe przepisy warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie jadłam żadnej pizzy z patelni. Ciekawe przepisy warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNa pewno skusze się na tę z drożdżami. Sposób przygotowania świetny:)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie znałam, a wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńPizza z patelni jest super, muszę koniecznie spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńO, takiej pizzy z patelni to jeszcze nie jadłam, fajna :)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł! Na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń