Ostatnio bardzo polubiłam się z kuskusem perłowym. Możecie go kupić w sklepach internetowych lub większych marketach. Wg mnie idealnie pasuje do sałatek, a także jako dodatek do warzyw z mięsem w towarzystwie aromatycznych przypraw. Ja znowu postawiłam na sałatkę. Szybko się ją robi i nie wymaga specjalnych
umiejętności. Możesz ją zjeść na zimno jako treściwy lunchbox lub podać na imprezie w formie lekkiej sałatki. W lato zaś będzie orzeźwiającym obiadem. Ten
przepis jest po prostu uniwersalny! Jeżeli nie masz kuskusu perłowego,
możesz zastąpić go zwykłym kuskusem lub drobnym makaronem z pszenicy durum.
100g kuskusu perłowego
200g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
100g sera feta
10-15 zielonych oliwek
1 żółta papryka
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny do smaku
1 ząbek czosnku
10 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Kuskus ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a cebulę w kostkę. Paprykę wydrążyć, także pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę.
- Czosnek i listki bazylii posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wlać do miski z sałatką. Wymieszać do połączenia składników.
Smacznego,
Anulla
Piękne kolorki - super sałatka :)
OdpowiedzUsuńPełna aromatu i taka prosta do zrobienia. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń