piątek, 16 listopada 2018

Batony daktylowe wiśnia z czekoladą

Batony daktylowe staram się mieć w swojej szafce zawsze. Są smaczną i pożywną przekąską w trakcie dnia. Jednak dużo taniej wychodzi przygotować je samemu. Nie wymagają także specjalnych umiejętności, ani czasu. Wystarczy po prostu wszystkie składniki zblendować. W zależności od użytych produktów, taki smak uzyskacie, po prostu z nimi eksperymentujcie.
Bazę stanowią daktyle, do swoich dorzuciłam jeszcze kakao, suszone wiśnie i orzechy laskowe. Wyszły pyszne i słodkie batony o czekoladowym smaku, przełamane nutą wiśni.


Składniki na 6-7 sztuk w zależności od wielkości:
200g daktyli
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut do namoczenia. Odsączyć.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce, zblendować za pomocą blendera. To od Ciebie zależy czy wolisz większe czy mniejsze kawałki orzechów i płatków owsianych.
  3. Rękami formować batony. Jeżeli masa lepi się do rąk, zwilżyj je lekko wodą.
  4. Wstaw do lodówki na około 2h.
Smacznego,
Anulla

2 komentarze:

  1. Podoba mi się dodatek orzechów laskowych, daktyli i kakao. Na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm uwielbiam połączenie wiśni i czekolady :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)