Batony daktylowe staram się mieć w swojej szafce zawsze.
Są smaczną i pożywną przekąską w trakcie dnia. Jednak dużo taniej wychodzi
przygotować je samemu. Nie wymagają także specjalnych umiejętności, ani czasu.
Wystarczy po prostu wszystkie składniki zblendować. W zależności od użytych produktów, taki smak uzyskacie, po prostu z nimi eksperymentujcie.
Bazę stanowią daktyle, do swoich dorzuciłam jeszcze kakao, suszone wiśnie i
orzechy laskowe. Wyszły pyszne i słodkie batony o czekoladowym smaku,
przełamane nutą wiśni.
200g daktyli
50g suszonych wiśni
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut do namoczenia. Odsączyć.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zblendować za pomocą blendera. To od Ciebie zależy czy wolisz większe czy mniejsze kawałki orzechów i płatków owsianych.
- Rękami formować batony. Jeżeli masa lepi się do rąk, zwilżyj je lekko wodą.
- Wstaw do lodówki na około 2h.
Smacznego,
Anulla
Podoba mi się dodatek orzechów laskowych, daktyli i kakao. Na pewno pyszne ;)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam połączenie wiśni i czekolady :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/