Dla mnie gofry to przede wszystkim doskonała opcja na
weekendowe śniadanie, które wystarczy podać z ulubionymi dodatkami. Wersja owsiana syci na długo, a co najważniejsze jest zdrowa. Ja swoje zjadłam w towarzystwie jogurtu naturalnego z
bananem i mango. Wybierzcie to, co lubicie najbardziej :)
200 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
szczypta soli
45g oleju kokosowego (ok. 3 łyżki)
1-2 łyżki syropu klonowego/z agawy lub miodu
300 ml mleka
1 jajko
Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia oraz mąki lub płatków owsianych w wersji bezglutenowej
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmielić na mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Olej kokosowy roztopić z syropem lub miodem na niewielkim ogniu. Dodać mleko i jajko wraz z ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt naturalny, mango i banan.
Smacznego,
Anulla
Nawet fajne Aniu :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym :)
Pysznie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne goferki! Chyba najbardziej podoba mi się w nich to, że są to wsiane właśnie. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie muszą smakować... no i oczywiście każdy z pewnością chętnie by się poczęstował.
Rewelacja :) Z owocami najsmaczniejsze :)
Pozdrawiam ciepło! :) Miłego dnia!
Dawno nie jadłam gofrów ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów ;)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy gofry :D I owsiane i gryczane i ryżowe <3 Wszystkie smakują bosko :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, zawsze robiłam pszenne :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Aniu, aż muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem! Pyszności :D
OdpowiedzUsuńGofry pychotka z owocami:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką owsianą wersję gofrów:)
OdpowiedzUsuńrewelacja :) Aniu wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takiego gofra :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam gofrów! Teraz to dopiero narobiłaś mi smaka, a ja gofrownicy nie mam! Ciekawe, czy wyszłoby w opiekaczu... :D
OdpowiedzUsuńOwsianych jeszcze nie robiłam, ale wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ooo jedząc takie pyszne gofry można powspominać lato :D Przepis bardzo mi się podoba, będę musiała wypróbować, bo cały czas eksperymentuje ze zdrowszą wersją gofrów :)
OdpowiedzUsuńInstructor's day items may be of many categories.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na zdrowe gofry! :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ochotę takie zrobić☺
OdpowiedzUsuńOwsiane to jedne z moich ulubionych. Z mango i bananem muszą smakować wybornie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, zjadła bym takiego.
OdpowiedzUsuńOj takie gofry to ja biorę od razu :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie smacznie! <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego gofera :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry :)
OdpowiedzUsuńW ciemno ob razu biorę! Kurczę, kiedy ja w końcu zainwestuję w gofrownicę, takie wypieki marzą mi się od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuńMi zupełnie nie wyrosły ☹️
OdpowiedzUsuńJaka masz moc gofrownicy? To też ma wpływ. Ja mam dość słabą i nie było problemu, wtedy je dłużej po prostu piekę, moja ma jakieś 750W jak dobrze pamiętam.
OdpowiedzUsuńI druga kwestia - wszystko było wykonane zgodnie z przepisem? Na pewno został dodany proszek do pieczenia? Te gofry robię raz na jakiś czas i nie mam z nimi problemu.
Pozdrawiam
Anulla
Rewelacja🙂 Polecam 🙂
OdpowiedzUsuń