niedziela, 19 listopada 2017

Makaron z cieciorką i pesto

Dość sporo ostatnio kombinuję z bezmięsnymi obiadami. Podstawą dla mnie są w nich strączki w różnej postaci. Tym razem ciecierzycę połączyłam z czerwonym pesto oraz szpinakiem i papryką. Na koniec całość wymieszałam z ugotowanym makaronem. To danie znakomicie sprawdzi się w roli lunchboxa. Jeżeli wolicie mięsne dania, cieciorkę możecie zastąpić kurczakiem, który również będzie tu doskonale pasował.


Składniki na 6 porcji:
3 puszki cieciorki (lub ugotowana ciecierzyca)
3 większe lub 4 mniejsze czerwone papryki
Paczka świeżego szpinaku baby
1 ząbek czosnku
1 słoiczek czerwonego pesto (lub kilka łyżek domowego)
500g makaronu (z pszenicy durum, pełnoziarnisty lub bezglutenowy)
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Wrzucić szpinak, podsmażyć chwilę aż zmniejszy objętość. 
  3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Chwilę podsmażyć. Ciecierzycę odsączyć z puszki. Dodać do reszty składników razem z czerwonym pesto. Wymieszać i podsmażyć chwilę. 
  4. Na koniec wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego,
Anulla

24 komentarze:

  1. U Ciebie zawsze znajdę coś niebanalnego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybkie danie do pudełka do zabrania do pracy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie i na pewno sycące. Idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie i bardzo pożywnie :) Również lubię eksperymentować z różnymi dodatkami do makaronu, z ciecierzycą jeszcze go nie jadłam, więc będę musiała wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie smaki bardzo lubię, a dania makaronowe to coś dla mnie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadła bym. Jest w Twoim daniu wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie, z chęcią bym takie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się pysznie:)
    Muszę dać do wypróbowania moim łasuchom:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie.. i mówi to osoba, ktora nie lubi makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała takiego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pesto, cieciorka, makaron - zawsze i wszędzie :) Pyszne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Super makaronik.
    Na pewno pyszny.
    Fajniutki, apetyczny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie moje smaki! Idealne danie na pyszny obiad :)
    P.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę się podpisać pod tymi "bezmięsnymi kombinacjami" :) Pyszne danie zarówno w domu jak i do pudełeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniały, zdrowy i pożywny makaron <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdyby nie moi chłopcy, jadłabym takie dania codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, odkąd przestaliśmy jeść z mężem mięso, ja także kombinuję z jarskimi potrawami. Nieco ciężej to idzie, bo mąż na kasze oporny, ale cieciorka jest w porządku.
    Twój talerz wygląda bardzo zachęcająco! :)
    Zapisuję składniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)