piątek, 10 czerwca 2016

Nocna (słoikowa) owsianka z truskawkami i rabarbarem

Owsianki to jedno z moich ulubionych śniadań, jednak rano nie mam za bardzo czasu na jej gotowanie, stąd już jakiś czas temu zaczęłam kombinować z jej wersjami słoikowymi. Wszystko wrzucam wieczorem do słoika,wstawiam do lodówki na noc, a rano tylko wymieszam i mam gotowe, pożywne śniadanie, które da mi zastrzyk energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy.

Dziś mam dla Was propozycję sezonową z truskawkami i duszonym rabarbarem, wzbogaconą bananem, który daje słodycz.

Ps. W ten sam sposób możecie przygotować owsiankę z wykorzystaniem innych owoców i bakalii. Świetnym urozmaiceniem jest dodatek kakao. Mam kilka swoich ulubionych wersji smakowych, które postaram się z czasem pokazać na blogu, a truskawka-rabarbar to jedna z nich.

Gotowanie za głosowanie - klik


Składniki na 1 porcję:
1/3 banana
100g rabarbaru + kilka łyżek wody i 1 łyżeczka cukru (lub więcej)
Kilka truskawek
1 łyżka wiórek kokosowych 
2 łyżki mleka
4 łyżki wody
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków owsianych
Opcjonalnie miód do smaku lub inne słodzidło

Przygotowanie:
  1. Rabarbar pokroić w kostkę. Dodać do niego kilka łyżek wody oraz cukier. Dusić do rozpadnięcia się, aż powstanie mus.
  2. Na dno naczynia wlej 2 łyżki wody. Następnie ułóż pokrojonego w plasterki banana, posyp wiórkami kokosowymi, po nich 2 łyżkami płatków owsianych. Płatki przykryj warstwą jogurtu naturalnego (1,5- 2 łyżki). Następnie wyłóż warstwę musu rabarbarowego, a  na nim ułóż pokrojone na plasterki truskawki. Ewentualnie polej miodem. Na to posyp kolejnymi 2 łyżkami płatków owsianych i przykryj kolejną warstwą jogurtu naturalnego (1,5-2 łyżki). Całość zalej 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami mleka.
  3. Zakręć słoik i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko całość wymieszać i zjadać. Gdyby owsianka była zbyt gęsta możecie ją dodatkowo rozrzedzić mlekiem lub wodą.
Smacznego,
Anulla


Milion smaków truskawek - edycja trzecia Truskawkowe szaleństwo 2016

20 komentarzy:

  1. Znam tę nocną owsiankę, tylko, że dodaję do niej inne dodatki. Fajna sprawa. No i śniadanie robi się niejako samo ;) Z rabarbarem nigdy nie jadłam żadnej owsianki. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i smakowity pomysł na owsiankę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka owsianka musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. warstwowo, pysznie. zjadłabym : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na śniadanko super. I takie proste do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Potem człowiekowi aż chce się wstać jak wie, że ma takie pyszności w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze śniadanie! Zawsze jednak przygotowywałam owsiankę rano, a to świetny pomysł żeby zrobić wieczorem i rano tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł z nocną owsianką :)
    Rano można poleniuchować dłużej w łóżku, bo śniadanko gotowe i czeka w lodówce :)
    Super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, żeby przygotowac sobie sniadanie wieczorem, a rano jest jak znalazł. I na dodatek takie pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na pyszne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny pomysł, moja Mała będzie zachwycona takim rozwiązaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł świetny i zdrowy :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo pycha! Kurcze gdyby mi się tak chciało dzień wcześniej ją sobie robić... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie i bardzo pomysłowo ;D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)