poniedziałek, 25 maja 2020

Kotlety ziemniaczane z boczkiem

Ten przepis powstał przez przypadek, w ramach zero waste, ale wyszły tak smaczne, że przygotowywałam je już kilka razy w ostatnim czasie. Podane z dużą ilością sałatki stanowią kompletny obiad z niewielką ilością mięsa. Koniecznie nie pomijajcie dodatku boczku wędzonego. Doskonale podkręca smak kotletów.


Składniki na 9 dużych sztuk:

1kg ziemniaków

1 duża cebula

100g boczku wędzonego

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki bułki tartej + do panierowania

1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków

Sól i pieprz

1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze osusz ziemniaki po ugotowaniu. Po odlaniu wody, postaw na chwilę garnek na włączonej kuchence, by odparować nadmiar wody. Potrząśnij garnkiem. Odstaw do ostudzenia. 
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Na wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków.  Dodaj podsmażony boczek i cebulę, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.  Następnie formuj kotlety, które obtocz w bułce tartej. 
  4. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podsmażyłam na patelni pieczarki z solą na odrobinie oliwy z oliwek. Przygotowałam do nich sałatkę z mixu sałat, pomidorków koktajlowych i ziaren słonecznika skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego!

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)