Jeżeli potrzebuję przygotować deser na szybko przeważnie
wybieram tiramisu w wersji bez jajek, a często nawet i bez dodatku alkoholu. Jest
lekki i zawsze znajdą się na niego chętni. Jako kawosz nigdy nie potrafię
przejść obok niego obojętnie.
Składniki:
250g mascarpone
400g śmietanki 36%
200g podłużnych biszkoptów
Filiżanka podwójnego espresso lub mocno zaparzona kawa
rozpuszczalna
1 łyżka amaretto lub rumu (w wersji bez alkoholu aromat
migdałowy)
Cukier puder do smaku – 3 łyżki lub więcej
Gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
- Kawę zaparzyć. Odstawić do ostudzenia. Dodać amaretto, rum lub aromat migdałowy.
- Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dalej miksować. Na koniec dodać mascarpone, dokładnie wymieszać.
- Biszkopty namoczyć w kawie. Uważać, aby za bardzo nie zmiękły. Namoczone biszkopty ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
- Ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Wyłożyć pozostały krem i ponownie posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)