Bounty z kaszy manny możesz przygotować jako deser, ale i zaserwować na śniadanie. Dla mnie kasza manna jest wspomnieniem z dzieciństwa. W przeciwieństwie do wielu osób bardzo ją lubiłam, więc tym bardziej teraz chętnie z nią eksperymentuję. Dodanie do masy wiórków kokosowych powoduje, że kasza nie jest aż tak wyczuwalna w smaku.
Składniki na formę 18cm:
Spód:
100g herbatników bez cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka eryrytolu
30g masła
Masa:
500ml mleka
1 szklanka kaszy manny (170g)
50g erytrytolu
50g wiórków kokosowych
Polewa:
60g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka (5g) oleju
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić. Dodać kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Na nie wyłożyć przygotowaną masę wyrównując i dociskając. Wstaw na chwilę do lodówki.
- Mleko zagotować. Wsypać kaszę i gotować chwilę ciągle mieszając. Masa będzie gęsta. Potem dodać erytrytol i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód herbatnikowy. Ostudzić.
- Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Dodać mleko. Wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Wstawić na 2h do lodówki.
Smacznego!
Wyglada na smaczne ;)
OdpowiedzUsuń