poniedziałek, 8 czerwca 2020

Bounty z kaszy manny

Bounty z kaszy manny możesz przygotować jako deser, ale i zaserwować na śniadanie. Dla mnie kasza manna jest wspomnieniem z dzieciństwa. W przeciwieństwie do wielu osób bardzo ją lubiłam, więc tym bardziej teraz chętnie z nią eksperymentuję. Dodanie do masy wiórków kokosowych powoduje, że kasza nie jest aż tak wyczuwalna w smaku.


Składniki na formę 18cm:

Spód:

100g herbatników bez cukru

1 łyżka kakao

1 łyżka eryrytolu

30g masła

 

Masa:

500ml mleka

1 szklanka kaszy manny (170g)

50g erytrytolu

50g wiórków kokosowych

 

Polewa:

60g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka (5g) oleju

2 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić. Dodać kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Na nie wyłożyć przygotowaną masę wyrównując i dociskając. Wstaw na chwilę do lodówki.
  2. Mleko zagotować. Wsypać kaszę i gotować chwilę ciągle mieszając. Masa będzie gęsta. Potem dodać erytrytol i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód herbatnikowy. Ostudzić.
  3. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Dodać mleko. Wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Wstawić na 2h do lodówki.

Smacznego!

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)