Dawno mnie nie było na blogu. Przez ten czas, w mojej głowie zrodziło się trochę pomysłów na nowe przepisy. Mam nadzieję, że w miarę możliwości pojawią się one na blogu. Sama dość często korzystam z niego jako ściągawki, stąd lubię
mieć tutaj wszystko w jednym miejscu. Swój powrót zacznę od śniadania na czekoladową
jaglankę z kiwi i truskawkami. Lubię ostatnio do niej wracać. Doskonale zaspokaja moją ochotę na słodycze, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Nada się także do zabrania na wynos.
50g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
1 czubata łyżeczka kakao*
½ większego banana lub 1 mały banan (lub 1-2 łyżki
słodzidła)*
1 kiwi
Kilka truskawek
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem.
- Mleko zagotować, dodać do niego kakao. Wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodać kaszę jaglaną. Gotować około 15 minut. Odstawić pod przykryciem na około 10 minut, by kasza pochłonęła nadmiar płynów.
- Banana rozgnieść, wymieszać z kaszą.
- Kaszę przełożyć do miseczki. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i kiwi.
*Zamiast kakao i słodzidła, możesz do ugotowanej na mleku
kaszy jaglanej po wchłonięciu płynów, dodać 1-2 kostki gorzkiej czekolady.
Czekolada pod wpływem ciepła kaszy się rozpuści, dokładnie ją wymieszaj.
Smacznego!
ależ przepyszny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń