niedziela, 3 maja 2020

Czekoladowa jaglanka z kiwi i truskawkami

Dawno mnie nie było na blogu. Przez ten czas, w mojej głowie zrodziło się trochę pomysłów na nowe przepisy. Mam nadzieję, że w miarę możliwości pojawią się one na blogu. Sama dość często korzystam z niego jako ściągawki, stąd lubię mieć tutaj wszystko w jednym miejscu. Swój powrót zacznę od śniadania  na czekoladową jaglankę z kiwi i truskawkami. Lubię ostatnio do niej wracać. Doskonale zaspokaja moją ochotę na słodycze, a jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Nada się także do zabrania na wynos. 


Składniki na 1 porcję:
50g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
1 czubata łyżeczka kakao*
½ większego banana lub 1 mały banan (lub 1-2 łyżki słodzidła)*
1 kiwi
Kilka truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie przelać ją wrzątkiem.
  2. Mleko zagotować, dodać do niego kakao. Wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodać kaszę jaglaną. Gotować około 15 minut. Odstawić pod przykryciem na około 10 minut, by kasza pochłonęła nadmiar płynów.
  3. Banana rozgnieść, wymieszać z kaszą.
  4. Kaszę przełożyć do miseczki. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i kiwi.
*Zamiast kakao i słodzidła, możesz do ugotowanej na mleku kaszy jaglanej po wchłonięciu płynów, dodać 1-2 kostki gorzkiej czekolady. Czekolada pod wpływem ciepła kaszy się rozpuści, dokładnie ją wymieszaj.

Smacznego!

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)