Ten przepis powstał przez przypadek, w ramach zero waste, ale wyszły tak smaczne, że przygotowywałam je już kilka razy w
ostatnim czasie. Podane z dużą ilością sałatki stanowią kompletny obiad z
niewielką ilością mięsa. Koniecznie nie pomijajcie dodatku boczku wędzonego.
Doskonale podkręca smak kotletów.
Składniki na 9 dużych sztuk:
1kg ziemniaków
1 duża cebula
100g boczku wędzonego
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej + do panierowania
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Sól i pieprz
1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze osusz ziemniaki po ugotowaniu. Po odlaniu wody, postaw na chwilę garnek na włączonej kuchence, by odparować nadmiar wody. Potrząśnij garnkiem. Odstaw do ostudzenia.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Na wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków. Dodaj podsmażony boczek i cebulę, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie formuj kotlety, które obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja podsmażyłam na patelni pieczarki z solą na odrobinie oliwy z oliwek. Przygotowałam do nich sałatkę z mixu sałat, pomidorków koktajlowych i ziaren słonecznika skropioną oliwą z oliwek.
Smacznego!
Uwielbiam ziemniaczane kotlety!
OdpowiedzUsuń