poniedziałek, 15 lipca 2019

Kotlety z bobu i kaszy jaglanej

Nasza dieta, a raczej styl żywienia opiera się głównie na sezonowych produktach, dlatego nie mogę o tej porze roku pominąć bobu, który jest świetnym źródłem białka. Lubię go szczególnie jako bazę do curry z marchewką (przepis – klik), a ostatnio pokombinowałam z kotletami na wzór „mielonych”, czyli podałam je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Wyszedł z nich smaczny sezonowy obiad w bezmięsnej wersji.



Składniki na 8 większych sztuk:
500g bobu
100g kaszy jaglanej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2-3 łyżki mąki pszennej
Kilka łyżek bułki tartej + do obtoczenia

Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek.
  2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie proporcji 1:2 (na pół szklanki kaszy 1 szklanka wody).  Kaszę przed gotowaniem opłukać w zimnej, a następnie gorącej wodzie (wtedy nie będzie gorzka). Gotować około 15 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na około 10 minut, aż wchłonie resztę wody.
  3. Kaszę i bób zblendować.
  4. Czosnek i cebulę posiekać zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do masy z kaszy i bobu. Dodać pozostałe składniki. Masa powinna być gęsta, lepi się do rąk, ale nie jest za gęsta ani za luźna, daje się z niej lepić kotleciki, które obtocz w bułce tartej. Jeżeli masa jest za rządka dodaj więcej bułki tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju na złoty kolor.
  6. Możesz podać je z pieczonymi ziemniakami i mizerią.
Smacznego!

2 komentarze:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)