Czerwone porzeczki choć dość kwaśne i nie zawsze lubiane,
są świetną bazą do ciasta lub wytrawnego sosu. Tym razem postawiłam na słodki
wypiek, miałam ochotę na takie klasyczne ciasto z pianką. Jedynie zmieniłam spód na zdrowszy i cukier na erytrytol.
Składniki na formę 19x26cm:
Spód:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki owsianej
2 żółtka
3 łyżki erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie)
50g masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Masa porzeczkowa:
500g czerwonych porzeczek
50g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Pianka:
4 białka
30g erytrytolu lub więcej (zależy jak słodko lubicie)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Składniki ciasta dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 1h lub na 20 minut do zamrażarki. Ciastem wylepić (lub je rozwałkować) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec spód około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać stopniowo erytrytol i ubić na lśniącą i sztywną pianę. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną.
- Porzeczki wymieszać ze skrobią i erytrytolem. Wyłożyć na podpieczony spód, a następnie na porzeczki wyłożyć pianę. Piec w 180 stopniach około 30-40 minut.
Smacznego!
Kwasowość czerwonej porzeczki i słodycz bezy, połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńJak fit i z pianką to ja jestem na tak!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepięknie :)
OdpowiedzUsuń