Każdy z nas zna różne
rodzaje kasz i ryżu. Czy rzeczywiście potrafisz je przygotować w swojej kuchni
tak, aby były smaczne i zachowały swoje cenne właściwości odżywcze? Nie wiesz co z nich przyrządzić, ile czasu
gotować i w jakiej proporcji? Poniżej mam dla Ciebie odpowiedź na te pytania.
Nie będę rozpisywać się o właściwościach zdrowotnych poszczególnych kasz, chcę
natomiast przekazać Ci praktyczne informacje, które będziesz mógł/a zastosować
w swojej kuchni. Mam nadzieję, że od
teraz kasza nie będzie kojarzyła Ci się tylko i wyłącznie z gulaszem.
Rodzaj kaszy/ryżu
|
Czas gotowania
|
Proporcja kaszy do
wody*
|
Kasza jęczmienna
|
15 minut
|
1:2
|
Kasza gryczana
palona
|
15 minut
|
1:2
|
Kasza gryczana
niepalona
|
15 minut
|
1:2
|
Kasza jaglana
|
15-18 minut
|
1:2-2,5
|
Kuskus
|
Około 5 minut
|
Zalać wodą lub
bulionem lekko ponad kaszę
|
Pęczak
|
15-20 minut
|
1:2-2,5
|
Bulgur
|
15 minut
|
1:2
|
Komosa ryżowa
|
15-20 minut
|
1:2
|
Kasza owsiana
|
15 minut
|
1:2
|
Kaszka kukurydziana
|
10 minut
|
1:3
|
Kasza orkiszowa
|
15 minut
|
1:2
|
Kasza manna
|
4-5 minut
|
W zależności od
gęstości, na gęsto daję 2,5 łyżki kaszy na 1 szklankę mleka
|
Kuskus perłowy
|
15 minut
|
Gotuj podobnie jak
makaron w osolonej wodzie i odcedź.
|
Ryż zwykły
|
15-20 minut
|
1:2
|
Ryż parboiled
|
15-18 minut
|
1:2
|
Ryż brązowy
|
30 minut
|
1:2
|
Ryż jaśminowy
|
10-15 minut
|
1:2
|
Ryż basmati
|
10-12 minut
|
1:2
|
*np. w proporcji 1:2,
czyli na 1 szklankę kaszy należy użyć 2 szklanki wody
Moje wskazówki
dotyczące gotowania kaszy/ryżu:
- Gotuj kaszę bez plastikowego woreczka, by pozostawić w niej wszystkie składniki odżywcze. Gotując kaszę woreczkach wylewasz wodę z cennymi składnikami do zlewu.
- Kupowanie kaszy luzem jest tańsze i bardziej ekologiczne (zużywasz mniej plastiku).
- Gotowanie kaszy w woreczku czy bez wymaga w zasadzie tyle samo czasu do jej przygotowania, więc argument dot. wygody można łatwo tutaj obalić.
- Gotowanie kaszy bez woreczka nie wymaga specjalnych umiejętności. Kaszę wystarczy odmierzyć w odpowiedniej proporcji do wody, przepłukać i wrzucić do gotującej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu odpowiedni czas pod przykryciem. Nie musisz jej mieszać - nie przypali się! Nadmiar wody zostanie wchłonięty, a po gotowaniu wystarczy na trochę odstawić kaszę pod przykryciem.
- Nie chcę zgłębiać się za bardzo w chemiczne związki, dlatego napiszę w skrócie: jedz kaszę, a nie kaszę z plastikiem! W trakcie gotowania kaszy w plastikowym woreczku wydzielana jest szkodliwa substancja BPA, czyli Bisfenol-A.
- Jeżeli masz problem ze smakiem kaszy możesz ją urozmaicić dodatkami warzywnymi, przyprawami lub różnymi tłuszczami (np. masło lub oliwę z oliwek). Kasza nabiera wtedy innego smaku.
- Ciekawym urozmaiceniem naszej diety są tzw. kaszowe mieszanki, w których oprócz kaszy znajdziesz strączki lub suszone warzywa. Szczególnie polecam Dania Babci Zosi lub Trendy Lunch.
- Sól najlepiej dodać do wody, która się już zagotowała. Dlaczego? Woda posolona wymaga dłuższego czasu by się zagotowała.
- Pamiętaj, aby kaszę gruboziarnistą i ryż przed gotowaniem opłukać. Pozbywamy się wtedy zanieczyszczeń i kurzu, które w trakcie produkcji mogły trafić do kaszy. Przez kasze gruboziarniste mam na myśli np. kaszę gryczaną, a przez kaszę drobnoziarnistą np. kaszę manną, kukurydzianą. Kasz drobnoziarnistych nie płuczemy.
- Aby z kaszy jaglanej pozbyć się goryczki po przepłukaniu kaszy zimną wodą, przelej ją gorącą wodą. Kasza jaglana jest wtedy delikatna w smaku.
Mam dla Ciebie moje
ulubione pomysły na wykorzystanie niektórych kasz lub ryżu. Są wśród nich
takie, które smakują także wyśmienicie na słodko.
Kasza jaglana
Dzięki swojej
delikatności doskonale nadaje się do deserów. Możesz z niej przygotować budyń
jaglany, krem do ciasta, a także jaglane bounty. Nie musisz jednak szukać
wydumanych przepisów. Czasami wystarczy po prostu ugotować kaszę na mleku lub
napoju roślinnym i dodać do niej ulubione owoce oraz orzechy. Polecam także
ugotowanie kaszy na wodzie i dodanie do niej jogurtu naturalnego, kakao, miodu
i banana. Świetnie smakuje również do leczo lub zapiekana z jabłkami.
Kasza gryczana palona/niepalona
Kolejną kaszą, którą
nie pogardzisz w wersji słodkiej wg mnie może być kasza gryczana palona. Ma ona
specyficzny posmak gryki. Wystarczy go
zamaskować kakao i dodać do niej dżem lub świeże owoce. Szczególnie polecam
duszone śliwki z odrobiną cynamonu. Jeżeli nie lubisz tego palonego smaku
wypróbuj jej wersję niepaloną. Zarówno jedna, jak i druga, pasuje do różnych
warzyw i mięs/tofu, a także gulaszy. Moim odkryciem są gołąbki z kaszy
gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako
moja stała pozycja do lunchboxa.
Czy wiesz, że z kaszy
gryczanej niepalonej możesz przygotować chleb lub naleśniki? Ziarna wystarczy jedynie namoczyć i
zblendować. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą jeść glutenu.
Komosa ryżowa (quinoa)
Komosa ryżowa to
znakomita kasza zarówno na słodko, jak i słono. Na słono bardzo lubię ją z
dodatkiem przecieru pomidorowego ze szpinakiem i cieciorką.
Kuskus i kuskus perłowy
Kiedy mam lenia lub
totalny brak czasu stawiam na kuskus z warzywami. Zalewam go wodą i dodaję
ulubione warzywa oraz przyprawy np. curry.
Inną odmianą kuskusu
jest kuskus perłowy. Należy go ugotować, ale jego smak i struktura może być
doskonałą bazą do treściwych sałatek do pracy. Polecam szczególnie podać go z
pesto z pietruszki i pomidorami.
Kasza kukurydziana
Jadłeś kiedyś polentę?
Jest to drobna kaszka kukurydziana, którą kupisz w większych marketach. Podana
z duszonymi warzywami i serem to prawdziwa poezja smaków. A może wolisz ją na
słodko? Po prostu ugotuj ją na mleku lub napoju roślinnym i podaj z duszonymi
owocami np. morelami lub śliwkami. Świetnie smakuje także z jogurtem naturalnym
i jagodami.
Kasza manna
Może chcesz wrócić do
wspomnień z dzieciństwa? Kasza manna nie musi być bez smaku. Możesz w trakcie
gotowania dodać do niej kakao. Ja szczególnie lubię ją ugotowaną na mleku,
przełożoną do pucharka i podaną z musem owocowym z chia np. truskawkowym, malinowym.
Bulgur
Bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Klasycznie możesz
przygotować z niej tabouleh, czyli sałatkę libańską. To kolejna z kasz, która
świetnie komponuje się z treściwymi sałatkami. Ze smakiem zjesz ją także z mięsem
i warzywami. Pasują do niej różne wyraziste sery.
Pęczak
Pęczak to
gruboziarnista kasza, która znakomicie pasuje do kaszotto (np. z grzybami),
sałatek i gulaszu, a także szybkich dań na bazie kaszy, warzyw i mięsa.
Ogranicza Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia.
Kasza owsiana
Kasza owsiana stanowi
dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko.
Ryż
Nie musi on stanowić
bazy jedynie do pomidorówki. Przygotuj do niego aromatyczne curry lub tikkę
masalę. Na słodko posmakuje Tobie, jak i Twoim dzieciom w formie domowego
belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami).
Ogólne wskazówki:
Spróbuj dodać do kaszy
przecier pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz
zachęcić do kasz osoby, które twierdzą, że ich jedzenie bez sosu jest za suche.
Kasze doskonale
komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam
cieciorkę i soczewicę).
Kasza i ryż może być
doskonałą bazą do faszerowania warzyw lub przygotowania kotletów w wersji wege.
Szczególnie uwielbiam papryki faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą oraz
kotlety z ryżu i czerwonej fasoli.
Po więcej pomysłów i
konkretne przepisy odsyłam Cię do zakładki na dania z kaszą i dania z ryżem na
moim blogu.
Mam nadzieję, że tym
wpisem zachęciłam Cię do spróbowania kaszy lub ryżu w wersji innej niż ta,
którą znasz. Są one źródłem złożonych węglowodanów oraz zawierają dużo
błonnika, który pęcznieje dając na długo poczucie sytości. Warto je jeść na co
dzień w różnym wydaniu i gotować w poprawny sposób, który dostarczy Ci
odpowiednie składniki odżywcze.
Może podzielisz się ze
mną swoimi ulubionymi pomysłami na wykorzystanie kaszy lub ryżu?
Przydatne wskazówki :)
OdpowiedzUsuńBardzo cenne informacje :) Przydadzą mi się w kuchni :D
OdpowiedzUsuń