niedziela, 9 czerwca 2019

Bulgur z botwinką i porem

Kasza, botwinka i por - to połączenie jest moim odkryciem tej wiosny. Wystarczy do niego podać jajko sadzone i macie pełnowartościowy posiłek, który możecie zjeść na śniadanie, obiad, jak i kolację. W ostatnim czasie przygotowuję to danie non stop i póki co chyba mi się nie znudzi.



Składniki na 2 porcje:
100g kaszy bulgur
1 pęczek botwinki
1 por- biała część
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać, ugotować w proporcji 1:2 około 15 minut, następnie odstawić na około10 minut pod przykryciem.
  2. Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Liście z łodyżkami pokroić w paski, a buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, a por pokroić na pół i w paski. Podsmażyć na oliwie z oliwek do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Do warzyw dodać kaszę, dokładnie wymieszać.
  4. Podawać z jajkiem sadzonym

Smacznego
Anulla

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bulgur. W takiej wersji nie jadłam go jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nie miałem okazji jeść kaszy bulgur w takiej postaci! Koniecznie muszę spróbować :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)