Tarta z budyniem czekoladowym to szybki i prosty wypiek,
który może być w 100% wegański i bez glutenu. Nadzienie jest kremowe i mocno
czekoladowe, dlatego zdecydowałam się na przełamanie jego smaku jeżynami. Lubię
nutę owocową, która przełamuje słodycz. W dodatku tarta prezentuje się na tyle elegancko,
że możesz przygotować ją dla gości.
Spód:
70g daktyli
100g płatków owsianych
50g mąki owsianej
50g migdałów
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
20g kakao
1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
Budyń czekoladowy:
40g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1/4 szklanki gorzkiego kakao
50-60g erytrytolu lub ksylitolu
2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
Opcjonalnie 2 garści mrożonych dowolnych owoców (u mnie
jeżyny)
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut do namoczenia.
- Płatki owsiane zblendować dość drobno, ale nie na mąkę. Migdały zblendować prawie na mąkę. Przesypać do miski wraz z mąką owsianą i pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać.
- Daktyle odsączyć i zblendować. Przełożyć do miski wraz z pozostałymi składnikami. Dodać aromat waniliowy, mleko i olej kokosowy. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i wyłożyć je w formie do tarty. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Przestudzić.
- Budyń: Skrobię wymieszać z kakao i erytrytolem. Wlać trochę mleka - około pół szklanki. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Pozostałe mleko zagotować. Dodać masę budyniową i gotować do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń wylać na spód tarty. Ułożyć na nim mrożone owoce w luźnych odstępach. Ostudzić i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Smacznego,
Anulla
Bardzo dobrze wygląda i musi tak samo smakować albo jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, fajnie wygląda. Bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się ile kalorii ma taki kawałek tarty?
OdpowiedzUsuńNie liczę kalorii, jeżeli chcesz policzyć kaloryczność polecam wpisać podane składniki do kalkulatora kalorii w google i podzielić przez ilość kawałków. Każdy kroi innej wielkości kawałki. Ciasto wychodzi w sporej formie do tarty.
Usuńwygląda pysznie. I tak smakuje! Koooooocham takie desery :)
OdpowiedzUsuń