Lubię kuchnię azjatycką za bogactwo smaku. Jedyne czego
wymaga to zainwestowania w niektóre składniki. Jednak są one dość wydajne i wystarczają na długi czas. Obecnie są dość łatwo dostępne, w dyskontach kupisz je
w trakcie tematycznych tygodni, a większe markety na stałe posiadają półki z
produktami z różnych kuchni świata.
150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego
400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np.
indykiem, kurczakiem)
2 marchewki
250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
150g pieczarek
1/2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
6 łyżek sosu sojowego*
1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta ostrej papryki w proszku
*w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół.
- Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki.
- Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości.
- Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Wlać do mięsa i warzyw, chwilę dusić. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
- Opcjonalnie danie można posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub sezamem.
Smacznego
Anulla
Coś dla mnie. Takie warzywa bardzo lubię we wszelkich daniach. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń