poniedziałek, 4 marca 2019

Makaron po azjatycku z wieprzowiną

Lubię kuchnię azjatycką za bogactwo smaku. Jedyne czego wymaga to zainwestowania w niektóre składniki. Jednak są one dość wydajne i wystarczają na długi czas. Obecnie są dość łatwo dostępne, w dyskontach kupisz je w trakcie tematycznych tygodni, a większe markety na stałe posiadają półki z produktami z różnych kuchni świata.


Składniki na 4 porcje:
150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego
400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem)
2 marchewki
250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
150g pieczarek
1/2 łyżki oleju sezamowego

Sos:
6 łyżek sosu sojowego*
1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta ostrej papryki w proszku

*w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół.
  3. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki.
  4. Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości.
  5. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Wlać do mięsa i warzyw, chwilę dusić. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
  6. Opcjonalnie danie można posypać świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub sezamem.
Smacznego
Anulla

1 komentarz:

  1. Coś dla mnie. Takie warzywa bardzo lubię we wszelkich daniach. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)