Pesto z pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa - jest
bogate w dużą ilość żelaza i witaminy C.
Dla przełamania smaku dodaję do niego kilka suszonych
pomidorów, które podkreślają smak pesto. Jak nie mam suszonych pomidorów, to po
prostu ten dodatek pomijam. Jednak bardzo lubię to połączenie pietruszki z
suszonymi pomidorami.
Możesz je podać z ulubionym makaronem, posmarować nim
pieczywo lub dodać do sałatki (polecam szczególnie do tych na bazie kasz). Nie jest tak popularne jak pestp z bazylii, a
wielka szkoda, gdyż jego właściwości prozdrowotne są ogromne!
1 pęczek pietruszki (40g)
½- 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Opcjonalnie 1 łyżka startego parmezanu lub płatków
drożdżowych nieaktywnych – często pomijam ten składnik
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zblendować.
Smacznego,
Anulla
Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne :)
OdpowiedzUsuń