czwartek, 14 marca 2019

Pesto z pietruszki i suszonych pomidorów

Pesto z pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa - jest bogate w dużą ilość żelaza i witaminy C.
Dla przełamania smaku dodaję do niego kilka suszonych pomidorów, które podkreślają smak pesto. Jak nie mam suszonych pomidorów, to po prostu ten dodatek pomijam. Jednak bardzo lubię to połączenie pietruszki z suszonymi pomidorami.
Możesz je podać z ulubionym makaronem, posmarować nim pieczywo lub dodać do sałatki (polecam szczególnie do tych na bazie kasz).  Nie jest tak popularne jak pestp z bazylii, a wielka szkoda, gdyż jego właściwości prozdrowotne są ogromne!



Składniki:
1 pęczek pietruszki (40g)
½- 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Opcjonalnie 1 łyżka startego parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych – często pomijam ten składnik

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zblendować.

Smacznego,
Anulla

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)