czwartek, 28 lutego 2019

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Zostało mi z obiadu trochę pieczonego mięsa, zawsze mam w lodówce jakieś warzywa, więc powstała z tego sałatka w sam raz na lekką kolację. Możesz ją także spakować do lunchboxa, ale pamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie, wtedy sałata zachowa świeżość.


Składniki na 1 porcję:
100g piersi z kurczaka lub 70g  pieczonego kurczaka z obiadu
2 garści roszponki
1/2 pomarańczy
Kilka pomidorków koktajlowych
Ok. 8 orzechów pekan lub orzechów włoskich

Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka obsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie przyprawą do kurczaka.
  2. Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do talerza. Pomidorki pokroić na połówki. Pomarańczę obrać dokładnie pokroić w większą kostkę lub cząstki, ułożyć na talerzu z sałatą. Dodać do niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz orzechy pekan.
  3. Polać sosem (wszystkie składniki wcześniej przełożyć do słoika i dokładnie wymieszać).
Smacznego,
Anulla

2 komentarze:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)