poniedziałek, 28 stycznia 2019

Smoothie bowl z burakiem, wiśniami i jagodami

Z pewnością kojarzycie ze sklepów różne musy/jogurty owoce w tubkach. Ich przygotowanie w domu jest nie dość, że banalnie proste, to i dużo tańsze. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Ten gęsty koktajl następnie przełóż do miseczek i udekoruj różnymi orzechami, tworząc w ten sposób pożywne śniadanie.
Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny.


Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze
100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże)
80g mrożonych jagód (w sezonie świeże)
15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka)
200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
1 łyżka nasion chia
Kilkanaście migdałów do dekoracji
Opcjonalnie do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych

Przygotowanie:
  1. Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku do kawy.
  2. W kielichu blendera umieścić owoce, jogurt, zmielone buraczki, płatki owsiane i nasiona chia. Zblendować na jednolitą masę. 
  3. Przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie są to wiórki kokosowe, płatki migdałowe, migdały w całości oraz orzech laskowy.
Smacznego,
Anulla

2 komentarze:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)