poniedziałek, 14 stycznia 2019

Płatki ryżowe a’la bounty

Jak już wiecie jestem fanką kokosowych smaków, a także lubię eksperymentować z różnymi płatkami jako urozmaicenie moich śniadań. Płatki ryżowe swego czasu jadłam dość często i ostatnio trochę się za nimi stęskniłam. Są delikatne w smaku, więc urozmaiciłam je kokosową nutą. Na wierzch zaś przygotowałam ganache z gorzkiej czekolady. W końcu nic tak nie dopełnia smaku jak czekolada! W ten sposób powstało ryżowe bounty, które możesz przygotować w dosłownie chwilę. Podane w pucharkach może być także zdrowym deserem.


Składniki na 2 porcje:
100g płatków ryżowych błyskawicznych
400ml mleka (krowie lub roślinne), ja użyłam krowiego*
2 łyżki pasty/musu kokosowego (można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych lub dać pół na pół)
1 łyżka erytrytolu/ksylitolu lub cukru

Ganache:
Kilka kostek gorzkiej czekolady (około 20g)
3-4 łyżeczki mleka*

*w wersji wegańskiej użyj mleka roślinnego (np. sojowego lub kokosowego), a w wersji bez laktozy - mleka bez laktozy lub mleka roślinnego)

Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować, dodać płatki i pastę kokosową/wiórki kokosowe. Wymieszać. Gotować około 3 minuty do miękkości i zgęstnienia płatków co chwilę mieszając. Na koniec osłodzić je do smaku. 
  2. Ugotowane płatki przełożyć do szklanek lub pucharków.
  3. Czekoladę roztopić w rondelku z odrobiną mleka. Przełożyć do pucharka. Schłodzić w lodówce.
Smacznego,
Anulla

6 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam kokosowe smaki :) Cudowna propozycja! Normalnie śniadanie do łóżka ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł. Koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno mnie nie było i od razu trafiam na takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)