Z pewnością kojarzycie ze sklepów różne musy/jogurty
owoce w tubkach. Ich przygotowanie w domu jest nie dość, że banalnie proste, to i dużo tańsze. Wystarczy
wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Ten gęsty koktajl następnie przełóż do miseczek i udekoruj różnymi orzechami, tworząc w ten sposób pożywne śniadanie.
Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny.
Koktajl wzbogaciłam dodatkiem suszonych buraczków, które zmieliłam w pył. Możesz także użyć ugotowanego buraka (ok. ½ małego buraka). Jeżeli nie przepadasz za tym warzywem, nie martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny.
100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże)
80g mrożonych jagód (w sezonie świeże)
15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka)
200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
Kilkanaście migdałów do dekoracji
Opcjonalnie do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku do kawy.
- W kielichu blendera umieścić owoce, jogurt, zmielone buraczki, płatki owsiane i nasiona chia. Zblendować na jednolitą masę.
- Przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie są to wiórki kokosowe, płatki migdałowe, migdały w całości oraz orzech laskowy.
Smacznego,
Anulla
Ciekawie skomponowane smaki. Zrobię :)
OdpowiedzUsuńAle kolor! Cudowne :)
OdpowiedzUsuń