Domowy budyń nie wymaga wiele pracy, a jego smak jest o wiele lepszy niż tego kupnego. Czekoladowego ze sklepu nie zjem, ale ten domowy na prawdziwym kakao, to zupełnie coś innego. Podany razem z kwaśnymi owocami stanowi odpowiednio słodki i jednocześnie zdrowy deser. Do przygotowania swojego budyniu użyłam mąki z tapioki, możesz ją zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką ryżową.
3 łyżki mąki z tapioki
3 łyżki ksylitolu lub więcej
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka (500ml) - można zastąpić napojem roślinnym*
Opcjonalnie owoce lub dżem do dekoracji
* Do przygotowania budyniu bez laktozy użyj napoju roślinnego np. kokosowego lub mleka bez laktozy, zaś w wersji wegańskiej napoju roślinnego.
Przygotowanie:
- Mleko wlać do garnuszka, odlać pół szklanki. Mleko w rondelku zagotować. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszać mąkę, kakao i ksylitol. Wlać do gotującego mleka.
- Cały czas mieszając gotować około 2 minuty aż budyń zgęstnieje. Mieszać, bo inaczej się przypali.
- Na wierzchu udekorować owocami lub kleksem kwaśnego dżemu.
Smacznego,
Anulla
Nigdy nie jadałam budyniu z tapioki
OdpowiedzUsuńMusi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny budyń :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakiego budyniu to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pycha☺
OdpowiedzUsuńWspaniała konsystencja :D Uwielbiam takie budynie, a już zwłaszcza czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń