czwartek, 27 września 2018

Czekoladowy budyń z tapioki

Domowy budyń nie wymaga wiele pracy, a jego smak jest o wiele lepszy niż tego kupnego. Czekoladowego ze sklepu nie zjem, ale ten domowy na prawdziwym kakao, to zupełnie coś innego. Podany razem z kwaśnymi owocami stanowi odpowiednio słodki i jednocześnie zdrowy deser.  Do przygotowania swojego budyniu użyłam mąki z tapioki, możesz ją zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką ryżową.


Składniki na 2 porcje:
3 łyżki mąki z tapioki
3 łyżki ksylitolu lub więcej
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka (500ml) - można zastąpić napojem roślinnym*
Opcjonalnie owoce lub dżem do dekoracji

* Do przygotowania budyniu bez laktozy użyj napoju roślinnego np. kokosowego lub mleka bez laktozy, zaś w wersji wegańskiej napoju roślinnego.

Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do garnuszka, odlać pół szklanki. Mleko w rondelku zagotować. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszać mąkę, kakao i ksylitol. Wlać do gotującego mleka. 
  2. Cały czas mieszając gotować około 2 minuty aż budyń zgęstnieje. Mieszać, bo inaczej się przypali.
  3. Na wierzchu udekorować owocami lub kleksem kwaśnego dżemu.
Smacznego,
Anulla

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadałam budyniu z tapioki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny budyń :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego budyniu to jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała konsystencja :D Uwielbiam takie budynie, a już zwłaszcza czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)