sobota, 9 czerwca 2018

Kasza gryczana z cieciorką, batatem i szpinakiem

Lubię niestandardowe połączenia i eksperymenty, z których może wyjść coś, co pozostanie w naszym menu na stałe. Rzadko korzystam z książek kucharskich, najczęściej po prostu wchodzę do kuchni i gotuję z tego, co akurat mam w szafkach. Kaszę czy różnego rodzaju strączki mam w niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno. 


Składniki na 4 porcje:
500g batatów
400g świeżego szpinaku
200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj ze sobą ¾  łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ¼ łyżeczki ostrej papryki, odrobina soli i pieprzu)
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10h. Odlać i przepłukać.  Zalać wodą – trzy razy więcej niż jest cieciorki i gotować do miękkości ok. 60-90 minut. Nie należy jej solić w trakcie gotowania, a dopiero na koniec. Jeżeli używasz cieciorki z puszki/słoika to pomiń ten krok.
  2. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut) w proporcji  1:2 - 2 razy więcej wody niż kaszy (na 1,5 szklanki kaszy 3 szklanki gorącej wody). Następnie odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, by kasza wchłonęła całą wodę.
  3. Bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Polać 1 łyżką oleju i mieszanką przyprawy cajun. Wymieszać. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  4. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na pozostałej ilości oleju (1 łyżka). Dodać pokrojony na drobniejsze kawałki szpinak (jeżeli używasz baby, nie musisz go już kroić, ja kupiłam w warzywniaku spore liście). Smażyć aż zmniejszy objętość. Posolić i popieprzyć do smaku. Do szpinaku dodać, ugotowaną kaszę, upieczone bataty i ugotowana odcedzoną cieciorkę.
Smacznego,
Anulla

13 komentarzy:

  1. Jakie pyszne danie! Ostatnio chodzi własnie za mną batat i będe musiała go tak fajnie wkomponować z kaszą ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i kolorowe danie. I bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny miks smaków Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie :) Takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja na obiad! Bardzo lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na lekki obiadek 😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zdrowe danie,pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna propozycja na letni obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaszowe dania są jak najbardziej dla mnie :) Kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaszowe dania są jak najbardziej dla mnie :) Kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z kaszą musiało byś smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne połączenie :) Ostatnio często jem dania na bazie różnych kasz :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)