wtorek, 19 czerwca 2018

Fit truskawkowe pole/ Szpinakowe ciasto z musem truskawkowym (bez glutenu)

Szpinak i ciasto? To połączenie się nie wyklucza, a wręcz przeciwnie. Smak szpinaku jest niewyczuwalny, a nadaje on piękny zielony kolor naszego wypieku. Z pewności kojarzycie słynne ciasto leśny mech i jego inną odmianę truskawkowe pole. Jednak odkąd tradycyjne wypieki jem bardzo rzadko, postanowiłam uzdrowić to drugie. Spód powstał na bazie mąki ryżowej, więc jest także bezglutenowy, zaś do kremu wykorzystałam jogurt grecki, gdyż jest bardziej kremowy. Możecie go jednak zastąpić zwykłym naturalnym. Całość osłodziłam ksylitolem, jest go jednak dość niewiele, a wypiek jest wg mnie wystarczająco słodki. Polecam zrobić je szczególnie teraz, gdy mamy jeszcze dostępne świeże  truskawki. Poza sezonem oczywiście można użyć mrożonych, ale należy je uprzednio rozmrozić do zrobienia musu.


Składniki na formę kwadratową 20x20cm
Ciasto:
250g mrożonego szpinaku
130g mąki ryżowej (niepełna 1 szklanka)
3 jajka
3 łyżki ksylitolu (lub więcej)
1 łyżka oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
Szczypta soli

Mus truskawkowy:
400g jogurtu greckiego (opcjonalnie naturalnego)
1,5 łyżki żelatyny + kilka łyżek gorącej wody
400g truskawek (poza sezonem można użyć mrożone)
Opcjonalnie 1 łyżka słodzidła np. miód/ksylitol

Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody. Zblendować na mus.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć z ksylitolem na jasną puszystą masę. Dodać 1 łyżkę oleju oraz mus szpinakowy. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec delikatnie za pomocą łopatki wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej blaszki lub silikonowej foremki.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  5. Jeżeli lubicie nasączone ciasta możecie to zrobić sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i odrobiną ksylitolu.
  6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Truskawki umyć i zblendować. Wymieszać z jogurtem. Opcjonalnie dosłodzić. Wymieszać z żelatynę, którą dodawać stopniowo powolnym strumieniem. Lekko tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego,
Anulla

12 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taki zielony kolor ciasta :) Trzeba będzie przeprowadzić testy na ludziach - moich gościach, bo truskawki lubią z pewnoscią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jak zareagują i czy bedzie im smakować :)

      Usuń
  2. Ależ ciekawie wygląda, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię szpinaku, ale to ciasto się do mnie uśmiecha :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta szpinakowe :) Są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda obłędnie - te kolory *.* ! :D Odkąd spróbowałam szpinakowego ciasta wiedziałam, że jeszcze nie raz zagości ono w moim menu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wygląda to ciasto! Świetne kolorki :) Na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)