poniedziałek, 4 czerwca 2018

Kruche fit ciasto z truskawkami

Truskawki mogłabym jeść na okrągło, to jedne z tych owoców, które nigdy mi się nie znudzą. Chociaż raz w sezonie musi powstać z nimi jakieś ciasto, a kruche z owocami to dla mnie kwintesencja przełomu wiosny i lata. Postawiłam jednak na fit wypiek, który doskonale można zjeść także jako drugie śniadanie. Spód i kruszonka powstały z mąki pszennej pełnoziarnistej i płatków owsianych. Nie spodziewałam się, że to ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu. 


Składniki na foremkę 20x20cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
50g masła
1 jajko (L)
2 łyżki mleka
50g erytrytolu (lub innego słodzidła)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
200g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  2. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, słodzidłem i proszkiem do pieczenia.  Dodać jajko, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite ciasto.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (możesz pominąć ten krok jak używasz silikonowych). Połowę ciasta rozłożyć na dnie formy. Aby mieć pewność, że unikniesz zakalca polecam posypać spód odrobiną bułki tartej (stary trik mojej babci, dzięki temu bułka pochłania soki).
  4. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć na spodzie ciasta. Drugą połowę ciasta pokruszyć na owocach, tak by zostały dokładnie przykryte.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Smacznego,
Anulla

12 komentarzy:

  1. Ja też lubię kiedy jest czas truskawkowego szaleństwa. Można z nimi robić dosłownie każde danie. Twoje ciasto pysznie wygląda. Schrupałabym kawałek teraz, zaraz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tak samo! Truskawki na śniadanie, obiad, kolację...mogę jeśc tonami ;) A ciasto wygląda bajecznie. Oj do zrobienia!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne. Jest pyszne i banalnie proste. Aż ślinka cieknie jak patrzę na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis na ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie, lubię jeść słodkości i dobrze wyglądać. Ciasto prezentuje się znakomicie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. W weekend właśnie robiłyśmy podobne ciacho ale jeszcze rabarbar miałyśmy do tego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho prezentuję się przewspaniale :) Muszę też pomyśleć nad jakimś fit wypiekiem z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)