poniedziałek, 25 czerwca 2018

Fit sernikobrownie

Klasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić  go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą ilość białka. Dodatkowo na wierzch dałam sezonowe owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. 


Składniki na foremkę 20x20cm:
Spód:
1 puszka czerwonej fasoli
2 banany
2 jajka
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie słodzidło do smaku

Masa serowa:
250g twarogu
1 jajko
20g (1/2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) - można zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości
2 łyżki ksylitolu lub więcej
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:
Garść owoców (świeże lub poza sezonem mrożone) – truskawki, wiśnie, maliny lub borówki

Przygotowanie:
  1. Fasolę odsączyć i opłukać. Banany i jajka dodać do fasoli, zblendować na jednolitą masę.  Dodać kakao i proszek do pieczenia. Opcjonalnie można dodatkowo dosłodzić. Ponownie zblendować. Wyłożyć do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Twaróg zblendować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę czekoladową. Z resztek ciasta czekoladowego, które zostało w misce można zrobić wzorki na masie serowej za pomocą wykałaczki.
  3. Na wierzchu ułożyć owoce (wiśnie wydrylować, w przypadku truskawek pokroić na połówki)
  4. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut.
Smacznego,
Anulla

15 komentarzy:

  1. Do fasolowych wypieków nie trzeba nas przekonywać a szczególnie do takich z serem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mam ślinotok :) Kocham brownie i kocham sernik, a fit ciasta jeszcze bardziej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasto to ja jestem chętna :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto REWELACJA! Ma w sobie dwa ciasta, za którymi przepadam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre połączenie. Jest i smacznie i lekko. Bardzo ciekawy i fajny pomysł. Chętnie zapiszę i chętnie wypróbuję. Pewnie smakuje nieziemsko. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz ostatnio tymi pysznymi fit ciastami ! :D Sernikobrownie też mam w planach - muszę w końcu je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W życiu bym nie pomyślała, że sernik można połączyć razem z brownie <3 a tutaj jednak niespodzianka ;-) super!

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można połączyć i jest pysznie :) a tutaj jeszcze w zdrowszej wersji :)

      Usuń
  8. Ależ obłędnie się prezentuje! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy obojętnie jaki twaróg? Mam dwa z czego jeden jestt chudy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, obojętnie jaki twaróg. Ja zazwyczaj używam chudy lub półtłusty

      Usuń
    2. Czy może być ricotta?

      Usuń
    3. Nie robiłam z ricotta tego ciasta.

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)