sobota, 22 lipca 2017

Jagodzianki (zdrowa wersja)

W tym roku dość mocno chodziły za mną jagodzianki. Najpierw miałam problem z dostaniem jagód, a później bałam się czy ich uzdrowiona wersja jest możliwa. Sporo mnie naszło wątpliwości, co do użycia do ciasta drożdżowego ksylitolu, o którym czytałam, że może powodować, że drożdże nie rosną. Zobaczyłam jednak przepis Pauliny i stwierdziłam, że spróbuję, najwyżej nie wyjdą. Udały się i tym oto sposobem publikuję Wam przepis na zdrowe jagodzianki J
Jednocześnie trochę pogrzebałam i zgłębiłam temat działania ksylitolu na drożdże:
- rozczyn - przy jego przygotowaniu nic się nie dzieje, nie działa z drożdżami
- ciasto - po zmieszaniu drożdży, a nawet rozczynu, wyrobieniu ciasta i odstawieniu go w ciepłe miejsce ciasto nam urośnie.
Jeżeli boicie się zaryzykować, dodajcie częściowo cukier, tj. 1 łyżka cukru i resztę ksylitolu.



Składniki na ok. 10-12 sztuk:
Ciasto:
500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej)
paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych
200g jogurtu naturalnego
1 jajko
pół szklanki letniego mleka
3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli wolicie słodsze wypieki (lub cukier)
3 łyżki roztopionego masła (ok. 50g)

Nadzienie:
1 szklanka jagód (lub innych owoców)
1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Jagody wymieszać z łyżką ksylitolu i mąką ziemniaczaną. Odstawić.
  2. Sposób z drożdżami suchymi: Do miski wsypać mąkę, drożdże i ksylitol, wymieszać, dodać jogurt, mleko, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Sposób z drożdżami świeżymi: Do miski wsypać mąkę i ksylitol, wymieszać. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół.
Smacznego,
Anulla

21 komentarzy:

  1. Ja zdecydowanie wolę wersje tradycyjną ciasta drożdżowego. Drożdżowe nie jest ciężkim ciastem i przecież cukru dodajemy niewiele. No ale kwestia smaku i ochoty ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tradycyjną wersją raz na jakiś czas nie pogardzę, ale miałam ochotę na eksperyment :) zresztą lubię razowe chleby czy ciasta, a cukru nie używam od ponad dwóch lat nie z mody a z wyboru, co nie znaczy, że czasem się on nie pojawi, ale jest to raczej wyjątek niż reguła, więc do pracy na drugie śniadanie wolę raz na jakiś czas zabrać taką bułkę w zdrowszej wersji.

      Usuń
  2. Mój tato z takiej wersji jagodzianek nie byłby zadowolony, ale ja z mamą i ciocią jak najbardziej :) Z pewnością obie (tradycyjna i ta orkiszowa) są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jagodzianki ! Takie w zdrowszej wersji chętnie bym spałaszowała :) Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie są najlepsze, bo można nadzienia dodać ile się chce :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj przed burzą pojechałam do lasu. Nie znalazłam nawet jednej jagody. Za to grzyby :) Chodzą mi po głowie bułeczki z grzybami na wytrawnie. Twoje ciasto pasował by idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super!
    Tak, jak lubię.
    Smacznie, fit i zdrowo!
    Na dodatek apetycznie.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę świetny przepis. Zapisuje do wykorzystania 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąka orkiszowa sprawdza się fajnie w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super i na pewno tak też smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za mną w tym roku też chodzą jagodzianki, ale przez dietę myślałam, że muszę obejść się smakiem. A tu Twój przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jagodzianki <3 Biorę w każdej wersji, a w takiej zdrowej tym bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  13. O, bardzo fajny pomysł a przy okazji kilka cennych informacji :) A jagodzianki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam jagodzianki i bardzo chętnie spróbował ich w tej zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś mi się wydaje, że te smakowałyby mi bardziej niże te niezdrowe :D Wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka wersja bardzo mi się podoba! Robisz bardzo ładne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło! :) bo akurat do swoich zdjęć zawsze jestem dość krytyczna, niby lepiej niż kiedyś, ale zawsze chcę by było lepiej :)

      Usuń
  17. W takiej wersji nie próbowałam, wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)