wtorek, 30 czerwca 2020

Pełnoziarniste placki jogurtowe z jagodami

Te placki smakują mi najbardziej z jagodami. Możesz całkowicie pominąć dodatek owoców i podać je z tym z czym lubisz najbardziej. Są leciutkie i pulchne, a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Nie trzeba do niego użyć miksera. Smakują też dobrze na zimno.

 

Składniki na około 20 sztuk:

250g jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła

170g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120g świeżych lub mrożonych jagód

 

Przygotowanie:

  1. Jajka wbić do miski, dodać jogurt, erytrytol i aromat waniliowy. Wymieszać za pomocą trzepaczki.  Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
  2. Patelnie posmarować olejem za pomocą pędzla. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na złoty kolor.  Placki sporo rosną, więc zrób między nimi odstępy na patelni.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Placuszki na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio takie placuszki u mnie mają wzięcie. Moje wnuki uwielbiają, jednak głównie bez owoców:-) Serdecznie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)