środa, 17 czerwca 2020

Pstrąg łososiowy z piekarnika z duszonymi warzywami a’la ratatuj

Odkąd jemy więcej ryb, staram się urozmaicać obiady z nimi w roli głównej. Smażona ryba jest u mnie bardzo rzadko. Przeważnie duszę ją, przygotowuję na parze lub w piekarniku. Najchętniej stawiam na obiady w całości pieczone, gdyż robią się praktycznie same. Tym razem upiekłam rybę wraz z ziemniakami, a  podałam ją z duszonymi warzywami.  To jeden z tych obiadów, do których dość chętnie wracam.

Składniki na 4 porcje:

500-600g pstrąga łososiowego (filet)

Przyprawa do ryby

 

Pieczone ziemniaki:

1 kg ziemniaków

Przyprawa do ziemniaków

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Ratatuj:

800g cukinii

500g papryki (u mnie żółta, zielona i czerwona)

400g pomidorów z puszki

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Do miski dodać oliwę z oliwek oraz posypać przyprawą do ziemniaków wedle uznania. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Rybę umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Posypać przyprawą do ryby. Ułożyć na papierze do pieczenia obok ziemniaków. 
  3. Rybę i ziemniaki piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. 
  4. Ratatuj: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Podsmażyć kilka minut na oliwie z oliwek. Dodać pomidory z puszki. Dusić do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku, bazylią oraz solą i pieprzem.
  5. Porada: Aby ryba pozostała soczysta do piekarnika możesz włożyć naczynie z wodą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)