Odkąd jemy więcej ryb, staram się urozmaicać obiady z
nimi w roli głównej. Smażona ryba jest u mnie bardzo rzadko. Przeważnie duszę
ją, przygotowuję na parze lub w piekarniku. Najchętniej stawiam na obiady w
całości pieczone, gdyż robią się praktycznie same. Tym razem upiekłam rybę wraz
z ziemniakami, a podałam ją z duszonymi
warzywami. To jeden z tych obiadów, do
których dość chętnie wracam.
Składniki na 4 porcje:
500-600g pstrąga łososiowego (filet)
Przyprawa do ryby
Pieczone ziemniaki:
1 kg ziemniaków
Przyprawa do ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
Ratatuj:
800g cukinii
500g papryki (u mnie żółta, zielona i czerwona)
400g pomidorów z puszki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Do miski dodać oliwę z oliwek oraz posypać przyprawą do ziemniaków wedle uznania. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rybę umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Posypać przyprawą do ryby. Ułożyć na papierze do pieczenia obok ziemniaków.
- Rybę i ziemniaki piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
- Ratatuj: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Podsmażyć kilka minut na oliwie z oliwek. Dodać pomidory z puszki. Dusić do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Doprawić do smaku słodką papryką w proszku, bazylią oraz solą i pieprzem.
- Porada: Aby ryba pozostała soczysta do piekarnika możesz włożyć naczynie z wodą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)