piątek, 24 lipca 2020

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to po prostu przepis klasyka. Szczególnie dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną i buraczkami lub sałatką z ogórków kiszonych. Polędwiczka wieprzowa ma jeden atut – robi się ją szybko w porównaniu do innych części wieprzowiny.

Składniki na 4 porcje:

600g polędwiczki wieprzowej

400g pieczarek

1 cebula

100g jogurtu naturalnego

70g serka śmietankowego typu Twój smak

kilka łyżek wody

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć z patelni.
  2. Polędwiczkę pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Zdjąć z patelni. 
  3. Na patelnię dodać serek śmietankowy i jogurt oraz kilka łyżek wody. Wymieszać. Dodać polędwiczki oraz pieczarki. Chwilkę dusić.  
  4. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)