Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Ich
przygotowanie trwa ledwie kilkanaście minut, więc możesz je także zjeść w
tygodniu lub zabrać ze sobą na wynos. Dodając do ciasta odrobinę cynamonu wyjdą w jeszcze bardziej jesiennej odsłonie.
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego*
1 jajko
1 jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
Olej do smażenia
*w przypadku nietolerancji laktozy użyj napoju roślinnego lub mleka bez laktozy
*w przypadku nietolerancji laktozy użyj napoju roślinnego lub mleka bez laktozy
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i słodzidłem. Dodać mleko i jajko. Wymieszać ciasto na jednolitą masę.
- Do ciasta dodać jabłko starte na grubych oczkach lub pokrojone w bardzo drobną kostkę (dałam jabłko starte).
- Patelnię posmarować olejem za pomocą pędzla. Łyżką nakładać placki na patelnie. Na wolnym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor. Po każdej turze placków posmarować patelnię olejem.
Smacznego!
my lubimy wszelakie placuszki
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smaczne!
OdpowiedzUsuń